Uimitoarea istorie a lui Şabbatai Mesia - Andrei Cornea


Nu fac aşa deobicei, dar mai întâi voi descrie în câteva cuvinte ceea ce mi-a creat mie un oarecare disconfort citind cartea lui Andrei Cornea. Şi anume, structura ei, felul în care autorul a ales să îşi ambaleze "marfa", să îşi expună mesajul. Deşi se numeşte "roman istoric", evenimentele din secolul 17 sunt povestite de un personaj aflat în anul 1923. Maniera şi pretextul interacţiunii dintre cele două secole sunt viabile şi, într-un fel intrinsec, susţin ultima - în ordine cronologică - teză, uimitoare şi ea, a romanului. Ceea ce m-a sâcâit deseori pe mine citind despre aventurile lui Şabbatai Mesia a fost potenţialul uriaş al acestora de a deveni o carte axată strict pe viaţa celui care a pus bazele noii secte. Faptele din secolul 17 petrecute în bazinul Mării Mediterane, parte inventate, parte dovedite documentar, sunt relatate, în oraşul Tesalonic, de Akif Efendi, un evreu convertit la islamism, pe un ton implicat (foarte implicat!) , dar, de cele mai multe ori, foarte concentrat, dând uneori senzaţia cititorului că i se povesteşte un film pe scara blocului, în timp ce prietenul care a fost la cinema se mai întrerupe din povestit vorbind cu iubita la telefon sau spărgând seminţe în dinţi. Exagerez, evident, de dragul comparaţiei, :) dar frustrarea rămâne pentru cei care vor sesiza filonul narativ exploatat parţial.

Dacă nu veţi trăi senzaţia aceasta a mea, ca şi când ai sta într-o maşină cu motor puternic folosit la jumătate, şi care oricum nu a fost atât de puternică precum aţi putea crede din cele "câteva" cuvinte dedicate ei, veţi descoperi o carte cu grijă scrisă şi cu pasiune. Are suspans, coerenţă, cursivitate (pe cele două planuri, dar şi împreună), referinţele istorice şi culturale nu doar că abundă, însă vin la momentul potrivit pentru a detalia nişte realităţi străine multora dintre noi. Dacă romancierul să zicem că nu excelează de fiecare dată în redarea atmosferei unui dialog, unui eveniment, Andrei Cornea este un foarte bun "încadrator". Erudiţia profesorului şi cercetătorului Cornea funcţionează perfect când trebuie să îşi susţină personajele, bine conturate, încadrându-le într-un context istoric, social, politic şi, nu în ultimul rând, psihologic.

Personajele, de la cele mai mărunte până la cele principale, sunt purtătoarele unor idei, unor doctrine. În fond, dincolo de orice construcţie diegetică, "Uimitoarea istorie a lui Şabbatai Mesia" taie fin, cu grijă, dar categoric în carnea credinţei religioase. Nu vă avântaţi zâmbind ironic cu gândul la "desfiinţarea" cultului mozaic. În subsidiar, critica romanului vizează toate doctrinele. Rabinul şi cabalistul Şabbatai Ţevi, personaj real născut în 1626, este reprezentantul unui concept: fanatismul. Fanaticii trag după ei mase, ducându-le în zone altădată absolut interzise, aşa cum face tânărul şi excentricul rabin. Zelul excesiv poate deschide porţi, dar le şi poate închide, provocând pagube uriaşe, ireparabile. Aceasta e, în viziunea mea, ideea principală a cărţii: cum credinţa, religioasă sau politică, sau de oricare fel, poate genera fanatism, cum un concept modelează psihicul, supune politica sau se subjugă ei în tentativa neobosită de a deveni dominant, victorios, unic: vezi Creştinismul, Islamismul, Hitlerismul, Comunismul etc. Romanul reprezintă aşadar şi o uimitoare istorie a unei idei (nu spun care).

Şabbatai Ţevi parcurge aproape întregul, tipicul traseu al unui mesia. A fi salvator, a fi mesia înseamnă a te prezenta ca diferit de ceilalţi, mai puternic, mai revoltat, mai deştept, mai creativ, mai... de pe altă lume şi, obligatoriu, posesorul adevărului unic.

Pentru răsturnările de situaţie şi pentru dezbaterile ideologice şi culturale clar prezentate, "Uimitoarea istorie a lui Şabbatai Mesia" este o carte care merită citită mai ales de cei deschişi la minte (n-am zis atei!) şi fani ai istoriei ideilor şi mentalităţilor. Cred că toţi ceilalţi fanatici, în afară de ai lui Şabbatai, vor găsi volumul lui Andrei Cornea un pic... ofensator, ceea ce mie îmi place extrem. 


Uimitoarea istorie a lui Şabbatai Mesia - Andrei Cornea. Humanitas, 2015.