"Două Poteci" văzute prin Fuji X-M1

Recenzia de mai jos apare şi pe blogul f64.

Când am plecat în scurta noastră experienţă cu “Două Poteci” spre Fântânele (Sibiu), am luat cu noi de la F64 şi un mirrorless deja cunoscut în piaţă, anume Fuji, X-M1. Experienţa a fost interesantă atât pentru proiectul nostru aflat la început de drum, cât şi din perspectiva întâlnirii cu X-M1. Ne doream să testam un aparat cu lentile interschimbabile, pe lângă X100, pe care l-am avut tot timpul cu noi. FUJI X-M1, un aparat foto X-sistem, ne-a însoţit în cele două zile împreună cu obiectivul de kit 16-50 şi o super lentilă Fujinon 35mm 1.4. Cel din urmă a fost şi obiectivul care a stat cel mai mult pe aparat. 

Camera este uşor de purtat şi transportat, mai ales că a fost aşezată într-o geantă dedicată, astfel putând să îl protejezi de lovituri şi accidentele imprevizibile de pe drumurile tale. Iar noi chiar am avut de mers şi pe poteci nu foarte accesibile. Ornamentele cromate şi o suprafaţă ca de piele, placută la atingere, îi conferă un aspect “retro”, este uşor şi are o priză destul de fermă. Controlul este bun şi butoanele la îndemână. Timpul de pornire este rapid, deci nu o să ai probleme în surprinderea cadrelor apărute pe neaşteptate în calea ta. 

Opţiunea de macro este selectabilă extrem de uşor şi te ajută să obţii şi un bokeh bun în cele mai multe situaţii. Aceeaşi opţiune este de preferat să nu fie activată în cazul peisajelor, chinuiţi focalizarea şi nu obtineţi rezultatele dorite. În condiţii de lumină bună, focusul funcţionează rapid, în timp ce pentru o intensitate mai scăzută a luminii, am avut uşoare probleme, dar nu de nedepăşit. 

Pentru o cameră din categoria ei, face însă foarte multe lucruri. Multe lucruri bune. Dacă ai şi un trepied cu tine, treci destul de uşor peste situaţiile mai delicate de iluminare. Mihai a putut să îl compare pe X-M1cu X100, fiind familiarizat cu cel dintâi. Liviu le-a testat acum pe amândouă. În urma lucrului cu cele două, amândoi au remarcat că X-M1 se detaşează prin două aspecte semnificative: 1) ecranul rabatabil, care te scuteşte în multe cazuri de poziţii “nedorite” dar necesare, atunci când sunt căutate acele unghiuri delicat-creative şi 2) lentilele interschimbabile, care cresc versatilitatea şi diversitatea imaginii. Iar aici există foarte multe opţiuni (http://www.f64.ro/fujifilm-x-m1-negru-body.html#exp1020 ).

Am simţit amândoi lipsa unui vizor. În primele momente aveam tendinţa de a duce aparatul la ochi, aşa cum eram obişnuiţi. În acest caz, ecranul rabatabil îşi face foarte bine treaba. Modurile de fotografiere sunt toate prezente PASM, la care se adaugă o mare plajă de setări predefinite. Modul SR optimizează automat aparatul pentru a se potrivi scenei. Dacă nu urmăreşti să faci o imagine cât mai “manual” cu putinţă, te poţi baza pe modul SR – rezolvă multe probleme, iar tu ajungi astfel foarte repede în postura de a prinde imaginea şi momentul dorite. Aparatul prezintă diverse opţiuni de AF pentru a face faţă diverselor situaţii. Ai tracking, manual, continous şi area, în funcţie de ceea ce vrei să faci. 

Obiectivul preferat a fost Fujinon 35mm 1.4. E bine să-l ai cu tine, chiar la modul cel mai practic, 90% din timp pe aparat. Obiectivul scoate un bokeh excepţional, are rapiditate în focalizare, e precis şi foarte sharp la 2.8. În concluzie, X-M1 reprezintă o opţiune bună pentru orice incursiune (pe poteci sau pe asfalt), cu atât mai mult pentru cazurile în care vrei să ieşi fără întregul bagaj foto.Recomandăm aparatul atât amatorilor cât şi profesioniştilor. Merită să pui măcar câteva zile mâna pe el, şi multumim F64 pentru această oportunitate. Imaginile vorbesc de la sine.

Autori Mihai Ilie şi Liviu Drugă - "Două poteci", cu sprijinul F64