Filozofia lui Heraclit şi beţia lumii


            Trăitor aproximativ între 540-470 î.e.n. în Efesul supus de perşi, Heraclit a avut nişte mega intuiţii pentru vremea lui, ducând mai departe concepţia „materialistă” a presocraticilor, cu Thales cap de pod. Punând Heraclit Focul în mijlocul ontologiei sale, a trebuit, vrând-nevrând, să-l combată pe Thales, primul care a zis că universul se bazează pe un singur element, şi anume Apa. Deci Foc împotriva Apei. Nu intru în detalii, doar un lucru vreau să subliniez, mi s-a părut haios. După ce spune că „Sufletul uscat este cel mai înţelept şi cel mai bun”, adaugă „Un bărbat, când se îmbată, este condus de un copil nevârstnic;el se clatină şi nu observă încotro merge, deoarce sufletul îi este umed”
             Aşadar, beţia udă sufletul, iar cel aflat în stare de ebrietate acţionează ca un copil. De acord, încă un motiv să îl admir pe Heraclit, admiraţie care sper că s-a văzut şi în „Ceasornicarul dansator”.
             Şi aici voiam să mă opresc, însă, în timp ce scriam, mi-am zis că grecul, pare-se, nu a dus raţionamentul până la capăt. Heraclit spune că Apa e şi Moarte, şi Viaţă, Bine şi Rău, păstrând unitatea Unului, format din antinomii, cum a tot subliniat. Focul este principiul creator al lumii, etern şi imuabil.  Când se naşte sufletul, el devine apă. Naşterea asta e bună, e viaţă, dar, în acelaşi timp, înseamnă şi ieşirea din focul etern al sufletului universal, deci moarte, naşpa. Păi dacă la beţie eşti departe de petrecerea cosmică, focul fiind stins prin pahare (sic!), faptul că eşti mai copil, deci mai aproape de naşterea aia care era bună mai sus, înseamnă că nu e aşa de grav câte o paranghelie... Şi totuşi, eşti şi mai aproape de Moarte, conform aceluiaşi Heraclit, priza ta la realitate fiind mai redusă, dacă nu chiar zero. :)
          Beţia, conform sistemul de mai sus, are şi minusuri, dar şi plusuri. Clar!
          Tare, Heraclite, trăi-ţi-ar numele, ă?

Avertisment: Acest text este parte dintr-un joc, fără finalitate, cum tot nenea Heraclit spunea că este întregul univers. Consumaţi alcool responsabil şi cu moderaţie!


(Citatele sunt din Stobaios, aşa cum apar ele traduse în „Heraclit din Efes”- Ion Banu, Ed. Ştiinţifică, 1963)

0 Responses to "Filozofia lui Heraclit şi beţia lumii"