Tot mai paşnici, tot mai uşor impresionabiliAm dat de un interviu aiciunde sunt dezvoltate niste idei pe care eu le-am gasit interesante. Am tradus si adaptat din el partile esentiale. Interviul este cu Steven Pinker, profesor de psihologie la Harvard, autor al cartii “The Better Angels of our Nature”, ce urmeaza sa apara luna aceasta.


Explicatii pentru declinul violentei
Tribunalele si politia care detin monopolul asupra folosirii legitime a fortei.
Descresterea numarului de crime incepand din Evul Mediu, perioada care a coincis cu expansiunea si consolidarea regatelor, precum si cu tranzitia de la anarhia tribala la formarea primelor state. Pentru comert si schimbul de marfuri au contat mai mult ca oamenii sa fie vii (consumatori – n.m.) decat morti, presupunand astfel si o preocupare in a afla ce nevoi are si ce vrea Celalalt. Acest fenomen implica altruismul reciproc, opus dominatiei salbatice. Scrierea, jurnalismul, istoria, stiinta – sunt mijloace prin care noi vedem lumea prin ochii Celuilalt. Feminismul. Pe masura ce femeile ajung la putere, violenta poate descreste, barbatii fiind genul mai agresiv.

S-a modificat NATURA pornirilor noastre spre violenta? Nu, spune autorul, ci mai degraba influenta a venit din partea societatii, dar nu exclude si posibilitatea unor modificari genetice in timp.

De ce cred atat de multi oameni ca traim vremuri extrem de violente?
Cu cat esti mai aproape de prezent, cu atat sunt consemnate mai bine evenimentele si de aici crede el ca provine impresia noastra de epoca violenta. Stim totul despre fiecare masacru care are loc azi, dar agresiunile din trecut devin niste frunze care cad din copaci si nimeni nu le aude.

Ne pasa mai mult de violenta decat in trecut?
Forme ale violentei, care altadata nu ar fi fost bagat in seama, acum sunt astfel percepute. Pedeapsa capitala facea parte din viata zilnica. Hotii de buzunare obisnuiau sa fie spanzurati. Acum cel mai atroce criminal in serie este executat fara durere dupa procese care dureaza zeci de ani si are parte si de calugarite cu lumanari aprinse. Omului ii place sa auda stiri despre violenta. Sangele vinde. Massmedia nu ar anunta ca ieri in Buenos Aires cateva sute de oameni au murit in somn linistiti, dar ar pune imediat pe ecrane daca cinci persoane au fost impuscate.

Ce ai vrea sa retina cititorii tai din carte?
Sa fie multumiti ca exista guverne si tribunale. Oricat am fi de enervati de avocati, politisti si ministri, alternativa e mai rea. Capitalismul este un cuvant detestat pentru multi intelectuali, dar exista un numar de studii care arata ca economiile si comertul libere n-au nici o legatura cu genocidul si razboiul.

Ilustratia: Triumful Mortii, Bruegel cel Bătrân