Leapsa Reperatelor Repere Literare

Domnul Suciu (www.isuciu.ro), proaspatul si corespunzatorul laureat al competitiei "Blog de blog" m-a solicitat :) intr-o leapsa intelectuala. Ii multumesc si raspund aici. Cu aceasta ocazie, fac si dovada faptului ca nu am uitat de acest blog, saracul de el...
Cine vrea sa ia intrebarile si sa le completeze dupa dorinta, este invitatul meu de onoare. 

1. Numiţi cinci titluri de cărţi capodopere din literatura română sau universală.

Don Quijote
Calatoriile lui Gulliver
Moby Dick
Portretul lui Dorian Gray
Biblia


2. Dintre o carte scrisă de un autor român şi una scrisă de un autor străin pe care o alegeţi? Presupunerea este că dacă o citiţi pe una nu mai puteţi s-o citiţi pe cealaltă.

Pe cea mai bine scrisa.


3. Ce apreciaţi la o carte: povestea sau emoţia?

Ambele, dar prefer povestea, pentru ca inventia la nivel de narativ este tot mai rara - creatorii se arata tot mai vlaguiti cand e vorba de a construi lumi si caractere inedite. Nu cred in ideea “totul a fost scris”!!!


4. Orientarea politică a autorului influenţează valoarea unei cărţi?

Prea mult de discutat. Totusi sa incerc sa aduc putina lumina… odata cu parerile mele :)) Daca acea carte a trecut examenul timpului si se inscrie pe lista capodoperelor, politicul din mintea autorului nu conteaza. Daca optiunile politice tin pe locul intai o perioada cartea cu pricina si apoi creatia cade in penibil sau insignifiant, valoarea acelei carti conteaza doar din punctul de vedere al istoriei ideilor, culturii, etc.


5. Literatura modernă şi contemporană e mai valoroasă decât cea antică?

Prima e doar mai multa.


6. Pe care scriitor îl consideraţi mai valoros: Mircea Cărtărescu sau Ştefan Agopian?

Nu i-am citit “complet” pe nici unul dintre cei doi. Mai mult am “intrat” in Cartarescu. Cu toate acestea, pentru Tache de Catifea, il aleg pe Agopian.


7. Consideraţi că trebuie să faceţi eforturi pentru citirea unei cărţi bine cotate sau o părăsiţi? În acest din urmă caz, regretaţi că aţi pierdut ceva?

Eforturi am facut, de exemplu, la primele pagini din Ulise, dar treptat, citind, m-am felicitat pentru straduinta. Eram mai tinerel atunci si eram curios si atras de renumele cartii. Azi nu as mai face asta, sunt prea multe carti de citit sau recitit misto, incat sa imi pierd timpul si, mai ales, nervii, cu o carte pe care lumea buna o considera valoroasa.

8. Credeţi că o carte poate avea un efect terapeutic?
Da, dar asta e ultimul lucru pe care il caut la o carte.

9. Apreciaţi valoarea unei cărţi pe baza gustului personal sau a recomandării criticilor ori a prietenilor?

Neclara intrebare! :) Dupa cautarea diverselor sensuri din intrebare, m-am oprit la acest raspuns: gustul personal ordoneaza! Dar sunt in stare sa apreciez valoarea unei carti in contextul istoriei literaturii, in momentul in care inteleg criterile care au pus-o acolo. Sadoveanu nu este o valoare pentru mine, dar inteleg ca este pentru literatura romana.
Nota bene 1: recomandarile critcilor conteaza doar atunci cand ei imi spun ceva ce eu nu am vazut, ceva ce nu aveam de unde sa stiu – chestii de context (cultural, politic, ideologic). De la o vreme nu mai e cazul de asa ceva, dar pentru cei la inceput de drum, critica nu este de lepadat, este chiar indicata.
Nota bene 2: recomandarile prietenilor? Foarte folositoare! Intr-o asa imensitate de carti, sfatul unuia in care ai incredere iti poate salva mult timp.

10. V-aţi întâlnit cu situaţia în care să vă placă opera unui scriitor, dar să nu vă placă autorul?

Da, insa eu nu leg viata de opera.


11. Dacă aţi văzut ecranizarea unui roman, mai citiţi şi cartea?

N-am facut-o niciodata. Nu, dupa cate imi amintesc. Daca as face-o totusi, autorul ar trebui sa fie un mare estet si eu sa presupun ca filmul nu a reusit sa ii surprinda aceasta latura. De obicei, filmele sunt mult sub nivelul cartilor bune, al capodoperelor.


12. Credeţi că un scriitor poate să creeze o operă valoroasă dacă nu este patriot?

Asta e cea mai haioasa intrebare! Normal ca poate. Ce-are scula (lui de scriitor) cu prefectura (plina de patrioti, ca doar de aia zic astia ca au intrat in politica, nu?)


13. Dacă ar fi să realizaţi un clasament al literaturilor lumii, de la 1 la 10, pe ce loc aţi poziţiona literatura română?

N-ar fi in top 10 literatura romana, dar eu am incredere, sincer!, in talentul nostru si cred ca ne vom apropia de aceste locuri fruntase. Chiar si de ne va lua 200 de ani.