Tot mai paşnici, tot mai uşor impresionabiliAm dat de un interviu aiciunde sunt dezvoltate niste idei pe care eu le-am gasit interesante. Am tradus si adaptat din el partile esentiale. Interviul este cu Steven Pinker, profesor de psihologie la Harvard, autor al cartii “The Better Angels of our Nature”, ce urmeaza sa apara luna aceasta.


Explicatii pentru declinul violentei
Tribunalele si politia care detin monopolul asupra folosirii legitime a fortei.
Descresterea numarului de crime incepand din Evul Mediu, perioada care a coincis cu expansiunea si consolidarea regatelor, precum si cu tranzitia de la anarhia tribala la formarea primelor state. Pentru comert si schimbul de marfuri au contat mai mult ca oamenii sa fie vii (consumatori – n.m.) decat morti, presupunand astfel si o preocupare in a afla ce nevoi are si ce vrea Celalalt. Acest fenomen implica altruismul reciproc, opus dominatiei salbatice. Scrierea, jurnalismul, istoria, stiinta – sunt mijloace prin care noi vedem lumea prin ochii Celuilalt. Feminismul. Pe masura ce femeile ajung la putere, violenta poate descreste, barbatii fiind genul mai agresiv.

S-a modificat NATURA pornirilor noastre spre violenta? Nu, spune autorul, ci mai degraba influenta a venit din partea societatii, dar nu exclude si posibilitatea unor modificari genetice in timp.

De ce cred atat de multi oameni ca traim vremuri extrem de violente?
Cu cat esti mai aproape de prezent, cu atat sunt consemnate mai bine evenimentele si de aici crede el ca provine impresia noastra de epoca violenta. Stim totul despre fiecare masacru care are loc azi, dar agresiunile din trecut devin niste frunze care cad din copaci si nimeni nu le aude.

Ne pasa mai mult de violenta decat in trecut?
Forme ale violentei, care altadata nu ar fi fost bagat in seama, acum sunt astfel percepute. Pedeapsa capitala facea parte din viata zilnica. Hotii de buzunare obisnuiau sa fie spanzurati. Acum cel mai atroce criminal in serie este executat fara durere dupa procese care dureaza zeci de ani si are parte si de calugarite cu lumanari aprinse. Omului ii place sa auda stiri despre violenta. Sangele vinde. Massmedia nu ar anunta ca ieri in Buenos Aires cateva sute de oameni au murit in somn linistiti, dar ar pune imediat pe ecrane daca cinci persoane au fost impuscate.

Ce ai vrea sa retina cititorii tai din carte?
Sa fie multumiti ca exista guverne si tribunale. Oricat am fi de enervati de avocati, politisti si ministri, alternativa e mai rea. Capitalismul este un cuvant detestat pentru multi intelectuali, dar exista un numar de studii care arata ca economiile si comertul libere n-au nici o legatura cu genocidul si razboiul.

Ilustratia: Triumful Mortii, Bruegel cel Bătrân 

4 Responses to "Tot mai paşnici, tot mai uşor impresionabili"

Cristian Petru Bălan

Răspunsuri inteligente, dar nefinisate, întrucât la diminuarea actelor de violenţă cel mai mult au contribuit marile religii ale lumii, îndeosebi religia creştină din sec. XX-XXI (oricum, incomparabil mai mult decât feminismul şi justiţia modernă, diferită de la un stat la altul). Ce ne facem însă cu numeroase studii, bine documentate, care susţin contrariul, detaliind crimele regimurilor comuniste care, în numai o jumătate de secol, au distrus prin metode extrem de violente, viaţa a sute de milionane de oameni (v. fostul stat sovietic stalinist ori China maoistă). Acolo crima în masă, folosind metode bine ascunse, devenise o artă oficializată, pe lângă care procedeeale alqaidiene de astăzi pălesc...

Scorchfield says
23 octombrie 2011, 17:41

Religiile, doctrinele politice, rasismul etc. induc violență, toate din dorința omului de-a avea dreptate, unii doresc un homo religious, alții homo novus, în timp ce homo devine homo-homo în căutare de mâncare, atât i-a mai rămas, până și de femei s-a săturat (aviz feministelor). :)

Liviu Drugă says
24 octombrie 2011, 13:57

Cristian Petru Bălan:
Eu am o cu totul alta parere. Statisticile de azi arata o scadere a celor care isi declara ateismul, scadere care se inregistreaza in statele occidentale cela mai dezvoltate. De ce se intampla asa -e o alta discutie, o tema foarte interesanta, de altfel.
Religia a stat, si sta, la baza multor crime in istorie. Religia a sustinut multe cauze politice care au declansat multe crime in istoria umanitatii.
Religia, ca si comunismul sau fascismul, au la baza fanatismul unei idei, lipsa ratiunii, dorintza de putere (cum scrie si Scorchfield mai jos). Puritatea unei rase din ideologia nazista nu este asemenea extremismului religios? Puritatea unei clase sociale nu este fundamentata pe aceeasi idee: URA fatza de celalalt. Stalinismul si evreii, nazismul si evreii, nazismul si tiganii... Crimele in masa, justificate ideologic, nu difera cu nimic de crimele in numele unei religii. Intolerantza le este comuna.
Scapati de sub tutela zeilor (vezi si locul lor destinat de doctrina epicuriana), abia atunci omul isi va incepe cu adevarat viatza sociala - sa iti privesti Aproapele ca pe tine insuti pentru ca numai asa e posibila viatza in grup, daca vrei sa rezisti ca animal social, daca nu, mergi pe munte si traieste-te singur... :))


Si acum, atentie! :)
Pe de alta parte, sunt absolut convins ca religia, cu toate neajunsurile ei uriase, a fost o etapa obligatorie in dezvoltarea Umanitatii. Sa aceepti ideea ca Transcedental nu e nimic, iar jos nu e decat Omul poate sa dureze niste zeci de mii de ani. Ei bine, aceasta perioada se cam apropie de sfarsit.

Liviu Drugă says
24 octombrie 2011, 14:02

Scorchfield:
Culmea, cand proportia este net in favoarea femeilor, barbatii au ajuns sa se regaseasca in tipul antic de relatie man-to-man. Noroc ca si femeile au facut aceeasi descoperire si toata lumea e sau pare vesela si fericita, hetero, homosexula si cosmopolita, o lume Star Treck, ce sa mai?... :))