De la Indiana Jones al Egiptului, la Mubarak al antichitatilor

Avertisment: Celor care nu recunosc personajul din poza de mai sus postarea aceasta le poate parea anosta. Cunoscatorii insa vor gasi, probabil, lucruri interesante in ea. 

Eu nu cred sa fi vazut  mai mult de 3 documentare despre Egiptul antic in care domnul din imagine sa nu fi aparut. Am crezut ca e un fel de guru al vechilor civilizatii egiptene, ma gandeam ca e singurul profesionist din Egipt care stie sa vorbeasca despre istoria lor veche. Apoi m-a contrariat atitudinea lui fata de camera de filmat. De multe ori parea ca se uita pe langa camera, ca, in paralel cu mesajul catre public, i se adresa operatorului sa nu care cumva sa greseasca pentru ca el, ditamai personalitatea, nu mai repeta. Curata atitudine faraonica!

Domnul se numeste Zahi Hawass si este faimosul egiptolog, considerat drept cel care a impulsionat-promovat, puternic si recent, in lume imaginea Egiptului ca tara a faraonilor, de unde si cresterea numarului de turisti din ultimii ani, fapt ce a participat destul de substantial si fara indoiala, la numirea sa ca Ministru al Antichitatilor (Minister of Antiquities). Zahi Hawass este (a fost?) o vedeta incontestabila a Egiptului actual, ceea ce l-a si ajutat sa incerce si industria modei cu un model de palarie, imitatie a celei purtate de Indiana Jones.

Pana aici, toate bune si laudabile. Chiar asa ceva ar trebui si Romaniei, mai putin partea care urmeaza... :)

Odata cu infundarea lui Mubarak, nisipurile egiptene au inceput sa se miste si in jurul lui Hawass, iar acuzatiile, grave!, s-au pornit in valuri, dupa ce a fost zburat, pus pe fuga, de la Minister. Prima mare acuzatie a fost coruptia. Apoi ca se purta de parca vestigiile antice i-ar fi apartinut lui si nu Egiptului. Ca, prea apropiat fiind de fosta doamna Suzanna Mubarak, a "complotat" impreuna cu un fost ministru al Culturii ca acesteia sa ii fie daruita o bijuterie antica. Ca n-ar fi total strain de disparitia unor piese de muzeu din timpul revoltei de la inceputul anului din Cairo. 

Omul chiar a fost convins ca, sub domnia lui Mubarak, care l-a si facut ministru, poate sa domneasca si el cumva. Ghinion! 

Raspunsurile lui Indiana Jones, cum mai era poreclit Hawass, sunt tipice "dictatorilor" ajunsi in pragul disperarii si al inchisorii:

"Eu am stabilit mostenirea Egiptului si i-am pus in valoare pe egipteni in intreaga lume"; "Sunt singurul care am recunoastere internationala, iar oamenii vor fi atenti la ceea ce am eu de zis"; "In urma cu mai mult de 4000 de ani, a urcat pe tron in Egipt un rege la varsta de 8 ani si a ramas la putere pana la 98. Cand a imbatranit, puterea i-a slabit, in timp ce puterea apropiatilor lui a crescut. Asa s-a intamplat si cu Mubarak." 

Despre alegerile catre democratie ale Egiptului: "Va fi greu, egiptenii sunt obisnuiti sa insele". Gura pacatosului, deh... 

Doua concluzii, cel putin:
1.Zahi Hawass, inca un specialist sedus de putere. Blestemul Faronului? :)) 
2. 98% din ce-i filmat este foarte "deformat"

Sursa: aici www.globalpost.com, de la care am preluat si titlul, ca prea era bun.

3 Responses to "De la Indiana Jones al Egiptului, la Mubarak al antichitatilor"

Scorchfield says
26 octombrie 2011, 11:07

și cu Nefertiti cum rămâne?!
este ea frumoasă sau nu?! :)

Scorchfield says
26 octombrie 2011, 11:08

http://www.nytimes.com/2009/10/19/world/europe/19iht-germany.html?_r=1

Liviu Drugă says
26 octombrie 2011, 11:18

1.eu zic ca a fost frumoasa, desi si atunci, ca si acum, toti conducatorii erau "facuti" frumosi in timpul vietii, pentru ca apoi, dinastiile urmatoare sa le darame statuile si picturile. Niste salbatici anticii astia! :)
2. S-a furat din nispipurile egipte ca in... codru. O s-o vada ei pe Nefertiti inapoi cum o sa vada romanii tezaurul de la rusi :)