Cum luăm şi ducem lucrurile în "Serios"

“A lua în serios

Am auzit ieri, pe stradă, aceste vorbe: “ar trebui să iei şi tu lucrurile mai în serios”. Şi mi-a rămas gândul la ele... Le-am luat în serios! :)


În primul rând Seriosul” ar fi o zonă, bine delimitată, mai ales bine desprinsă de „Neserios” (frivolitate, superficial, uşor, imoral…). Ca să ajungi înăuntru (în serios), implică de la sine faptul de a fi în afară – logic! J. Deci există o graniţă care ţi se bagă pe gât şi pe care eşti sfătuit să o treci pentru a-ţi schimba perspectiva, întru beneficii nebănuite, de partea Binelui, pe tărâmul Sobrietăţii şi al Fundamentalului.

A lua în serios” este mereu asociat cu lucrul văzut bine,  văzut corect, aşa cum trebuie, ca şi când joaca, gluma exclude înţelegerea reală a lucrurilor. Eşti neserios = iei lucrurile în glumă, eşti superficial, ţi-e gândul numai la prostii, nu se poate baza lumea pe tine. Că asemenea judecăţi sunt deseori eronate nu mai trebuie comentat.

Ce mă fascinează pe mine în toată sintagma asta este totuşi verbul a lua: credinţa vorbitorului că totul, de are sau nu mânere, este manipulabil, că e nevoie doar de o simplă trecere în partea cealaltă pentru a fi în rândul lumii presupus-adevărate. Pe de altă parte, o asemenea perlă” exprimă din start două fenomene simultane: încrederea emitentului că interlocutorul poate face această traversare în Serios, dar şi indignarea, revolta primului faţă de judecăţile sau comportamentul celui din urmă.

Serios, nu vi se pare un soi de glumă cu mare potenţial când cineva spune “ar trebui să iei lucrurile (mai) în serios”?


17 Responses to "Cum luăm şi ducem lucrurile în "Serios""

colt says
21 iulie 2011, 15:40

Intr-o lume in care aproape toti se iau prea in serios, ai putea suspecta ca indemnul se apropie de amenintare/injuratura :)

Anonim

Dragul meu, cred ca ai luat prea in serios sintagma cu pricina.

SOmeONE says
21 iulie 2011, 16:02

Bine ai revenit, Liviu! :)
Eu cred ca atunci cand unul ti se adreseaza cu sintagma respectiva o face cu o anumita siretenie, ca sa ii spun asa. Caci ar putea sa iti spuna simplu: "Trebuie sa fii mai serios", dar, asemeni unui celebru strateg, iti lasa o portita de retragere, bineinteles, in directia dorita de el. Spunand "Trebuie sa iei lucrurile mai in serios", se considera ca branza e buna, totusi, dar lipseste aplicatiunea. Tu esti deja IN serios, mai ramane sa iei acolo, cu tine, si lucrurile. :))
De notat cum cel care apostrofeaza se considera fara echivoc, cu "arme si bagaje", facand parte din respectiva categorie (a seriosilor) si cum este convins de primatul acesteia. :)

Liviu Drugă says
22 iulie 2011, 14:31

Colt, as spune ca lumea de azi se imparte in doua categorii: mereu-suspiciosii si mereu-indiferentii. Prima este mai mica, pentru ca suspiciunea inseamna timp sa analizezi, sa faci scenarii, comparatii, iar in azi cati mai stau sa gandeasca asa mult? :))

Bine ai veni! - ca uitasem sa spun... :)

Liviu Drugă says
22 iulie 2011, 14:32

Anonim/-a: Draga mea, nu crede si nu cerceta! Chiar am zis ca am luat sintagma (prea?) in serios. Caldurile astea... :))

Liviu Drugă says
22 iulie 2011, 14:40

SOmeONE: corect, daca n-o fi siretenie in spunerea ei, sigur e un sentiment de superioritate. Iar cu astea fiind zise, analiza se complica :) daca se simte superior, nu iti acorda incredere ca poti depasi nivelul de neseriozitate in care te scalzi - el este mai destept decat tine si iti da peste nas cu ceva pe care tu nu il intelegi. Daca nu se simte mai tare decat tine si lanseaza doar o finutza recomandare, risca sa nu fie bagat in seama si chiar sa fie luat... la misto, si nu luat... in serios.

Complicat? :))) Oricum am da-o, sintagma asta ma "seaca" de toata pofta de a arata ca in spatele jocului, chiar iau lucrurile si le duc in Serios... de fiecare data cand e cazul! :))

Scorchfield says
22 iulie 2011, 22:43

"a lua" presupune o încărcare, un efort, un lucru mecanic; mă gândesc la Sisif, cât de serios privea problema asta cu a lua (piatra)! :)

Liviu Drugă says
23 iulie 2011, 12:51

Scorchfield: corect! "A lua in serios" inseamna si "a lucra in sarcina", "a lucra responsabil". Imi iau sarcina sa... = sunt constient ca e greu ce fac, dar e spre binele cuiva (al celorlalti, de obicei)

Sisif, bietul de el, se cazneste dincolo de serios si neserios, dar el nu stie. E foarte serios in cazna lui, ca orice om optimist. Poate ca daca si-ar lua munca mai la misto s-ar salva... macar psihic :)

abbilbal says
25 iulie 2011, 08:57

Un tip pe care-l consider total neserios este clovnul. Acest circar face tot ce-i trece prin cap doar pentru a râde oamenii de el. Dar tot ce face cred că face în cel mai serios mod pentru a fi un clovn bun. De la texte la pantomimă şi jonglerii.

eva says
27 iulie 2011, 11:37

ba, mi se pare o glumă fără haz şi o expresie prea burgheză(=banală).

Şerban Tomşa says
27 iulie 2011, 23:12

Liviu,
interesantă discuție. În general, cei care folosesc îndemnul respectiv sunt profund neserioși și situați în afara ideii de valoare. Reperele lor ferme sunt niște sintagme găunoase, golite de orice conținut.
Totuși, când cineva ți se adresează așa ( cu șiretenie, cum bine spui ), încearcă să te pună în defensivă, să preia conducerea ostilităților și să te manipuleze. Pe scurt, devii slugă, iar el îți este stăpân. Numai stăpânii sunt serioși !

Liviu Drugă says
29 iulie 2011, 12:19

abbilbal: interesanta observatia ta in leg. cu clovnul. El face un contract cu publicul tocmai bazat pe lipsa de seriozitate. Parca ar zice <>

Liviu Drugă says
29 iulie 2011, 12:24

eva, intr-un fel e bine ca priveste asa sintagma - arata lipsa ta de seriozitate :))) Glumesc, evident, am inteles mesajul

Liviu Drugă says
29 iulie 2011, 12:34

Serban, nici nu credeam cand am scris aceasta postare ca vor aparea atat de multe si precise nuantari, de unde dovada ca lumea este inca atenta la fiecare sens si la potentialul de expresivitate al fiecarui cuvant. Felul in care vorbim, dupa cum bine se stie, arata felul in care gandim.

Mai ales in Romania, un sef neserios, care isi permite glume si cu chef de joaca, este perceput ca superficial. Si atunci, orice jigodie care ajunge sef se umple de morga si discurs pompos ca sa mascheze superficialitatea, dar se bucura ca, in ochii lui, e un om serios.

Liviu Drugă says
29 iulie 2011, 12:35

abbilbal: nu apar in raspunsul catre tine niste cuvinte, ce zice clovnul, adica: Nu vă luaţi în serios!

alexander says
30 iulie 2011, 18:09

cand cineva zice sa ia lucrurile in serios, e clar ca nu le ia, si nici nu are de gand:)

Liviu Drugă says
2 august 2011, 00:32

alexander: cand cineva isi zice pentru sine, nu-i bai, dar cand ii zice altuia e problema mea :))