Imi este din ce in ce mai clar ca dorinta mea de a scrie despre cartile care mi-au placut in ultimele 6 luni nu pare sa se materializeze in viitorul apropiat. Imi pare rau, insa sper ca macar lista de mai jos sa fie de folos celor care, de-a lungul timpului, au capatat ceva incredere in gusturile mele. Si poate ca nici lista asta nu as fi pus-o aici, daca nu m-ar fi zguduit recent convingerea ca prea multe carti proaste ies pe piata, cu un PR agresiv, iar lumea pierde timpul citindu-le, incarcandu-si creierii cu zgura girata de editori fara gust sau pur si simplu indolenti.
Ordinea este intamplatoare, nici macar cronologia parcurgerii lor nu o respecta, nu este un top.
Ambasadorul - Ioan Mihai Cochinescu (Cartea Romaneasca, 1991 – dar a fost si recent reeditată)
Călătorie spre soare-apune - U Ceng-en (Minerva, 1971)
Gheţarul – Şerban Tomşa (Cartea Românească, 2009)
Corăbii de fum, corăbii de lumină - Anton Marin (peste 700 de pagini, prin 2006 aparuta?, imi scapă editura)
Eu, gândacul – Anton Marin (Institutul European, 2009)
Când ne vom întoarce – Radu Mareş (Limes, Cluj-Napoca , 2010)
Trei Mateloţi în deşert – Grigor Babaian (Ararat, 2002)
Basme Antipopulare Armeneşti - Grigor Babaian (Ararat, 2009)
Viaţa lui Kostas Venetis – Octavian Soviagny (Cartea Românească, 2011)
Blocada – Pavel Chihaia (Dacia , Cluj-Napoca , 2005)
Ambasadorul Invizibil - Nichita Danilov (Polirom, 2010)
Despre cărţile non-fiction, citite recent, cu altă ocazie.
Fericire totală scăpată de sub control, va urez! :)
5 Responses to "Mi-ar fi plăcut să scriu despre aceste cărţi"
31 martie 2011, 16:40
Adevărul e că despre "Călătorie spre soare-apune" am fost tentat şi eu să scriu de câteva ori. Dar nu m-am simţit deloc în stare s-o fac. În orice caz - fac mărturisiri complete! - pentru mine e o carte cu totul şi cu totul specială. Cred că am citit-o de vreo şapte ori până acum şi de fiecare dată am făcut-o cu o înţelegere sporită, însă cu aceiaşi încântare ca şi prima oară, când am citit-o cu ochi de copil. Da, e o carte absolut fabuloasă şi mă alătur şi eu recomandării tale.
În privinţa celorlalte nu pot decât să tac ruşinat, adoptând poziţia ghiocelului, dar străduindu-mă ca pe viitor să citesc şi eu măcar "Gheţarul" domnului Tomşa şi "Ambasadorul" domnului Cochinescu. Pentru de acum celebrul Kostas Venetis trebuie să-mi adun ceva curaj, având în vedere atât subicetul cât şi laudele unanime aduse romanului.
P.S. Mă bucur pentru buna impresie pe care ţi-au lăsat-o cărţile mele până într-atât încât să-ţi doreşti să scrii despre ele. Mulţumesc!
31 martie 2011, 18:05
Babaian, Babaian,... ce minunat scrie!
1 aprilie 2011, 11:37
Pacat. N-am citit niciuna. Macar despre un ambasador, ca ai doi. Sau despre Călătorie spre soare-apune. Sau de Babaian. Sau despre corabiile lui Marin Anton. Si ce mai era, si gata ! :)
3 aprilie 2011, 09:35
Asteptam postarile.
4 aprilie 2011, 10:49
Scuze tuturor pentru intarzierea "reactiei" (neste inexplicabile chestiuni la blogger.com)
Anton:
tu mi-ai amintit de aceasta carte, intr-un fel iti datorez citirea "Călătorie spre soare-apune". Nu trebuie sa te "rusinezi" :) ca nu le-ai citit pe celelalte, sunt convins ca si as pati la fel in cazul altor carti, citite de tine
Scorchfield:
Tu mi-ai zis de Babaian. Un scriitor remarcabil, atat de putin cunoscut, cu o asa mica opera lasata in urma. Pacat ca nu a primit de la viata un timp pe masura talentul sau. Poate imi fac timp sa transcriu intr-o zi aici una din scurtele sale povestioare.
Mofturi:
Ai timp sa le citesti si chiar le recomand cu mare caldura pe toate.
Lascaris,
Asa cum ziceam, mi-as fi dorit sa scriu despre ele, insa acum timpul nu prea da semne ca mi s-ar lasa mai mult la dispozitie. Poate, in cel mai bun caz, sa pun scurte fragmente din fiecare, fara nici un comentariu. Voi vedea!
Trimiteți un comentariu