"Mi se pare ca se evadeaza suparator de mult din literatura propriu-zisa"

Ultima mea informatie despre Mircea Horia Simionescu (n. 1928, Targoviste) era ca traieste la capat de cale ferata damboviteaza, la Pietrosita, localitate aproape de zona mea natala. In revista Gaudeamus, a targului de carte omonim, M.H.S. apare cu un foarte scurt interviu, luat de Cosmin Ciotlos. Pentru cei care nu au ajuns la targ sau nu au vazut revista, redau mai jos cele cateva randuri-raspuns ale marelui scriitor (ale carui carti apareau insa “la reduceri”, la standul Humanitas):

Ce asteptati de la editia Gaudeamus de anul acesta?

Traiesc destul de inafara miscarilor stradale ale vietii artistice, asa incat nu prea mai stiu care e peisajul literar de azi. Incerc, totusi, sa-l urmaresc. Mi se pare ca se evadeaza suparator de mult din literatura propriu-zisa. Poezia, de exemplu, cade in reportaj, in naratiune, in sentimentul strict al autorului singur. Ce astept, deci, de la targul de carte? Astept sa gasesc vibratia curata a interiorului nostru, zvacnirea nefalsificata, purificarea de niste articulatii recente in ultimii ani. Caut Cartea.

Volumul de poezie pe care tocmai l-ati publicat, Versuri de folosinta limitata (la editura Bibliotheca), e o carte eveniment pentru cititorii dumneavoastra. Daca ar fi sa il caracterizati rapid si fantast, ca pe una din cartile Bibliografiei generale, ce-ati spune despre el?

Propunere, incercare. Nu astept ecouri. Eu un volum al libertatii depline. L-am inregistrat pe reportofon, deci contine doar niste formule pe care le gareaza subconstientul, niste formatiuni de calciu incremenite. L-as defini ca pe o iluzie care a capatat pasi si mers.