Uimiri din doua saptamani

In oraselul meu natal, acolo unde ma guduram pe langa vanzatoarea de la librarie sa imi opreasca vreo carte buna, dosind-o sub tejghea – pana in ’90, acolo unde mi se parea mereu ca o sa imi scape de sub nas chiar ultimul exemplar, ei bine, in Pucioasa mea, plina de sedii de banci goale, nu mai exista nici o librarie. Singurele carti pot fi cumparate de la chioscurile de presa (vreo 3-4), ca supliment de ziar, sau, de vrei din bibliografia gimnaziala, gasesti cateva la un chiosc metalic din piata de legume si fructe. Tot mai saraci, tot mai inculti…


La targul de carte, printre culoarele pustii, multe femei aveau in vestimentatia lor un element rosu aprins. Un domn in trening rosu plictisea vadit un al domn cu un discurs, soptit la ureche, despre teoria relativitatii si poezia lui Arghezi.


Tot la targul de carte, un barbos, catre alt barbos: Ma pish pe preturile lor mari si pe editurile astea inconstiente, hai sa bem o bere!


Fiica mea, catre mine, pe drum la intoarcere spre Bucuresti:

- Uita-te pe geam…

- Ma uit, si?... Ce? Doar case prapadite, ce sa vad?

- Ei, asa era si in Grecia, pe drumul spre Salonic.

Eu nu am fost in Grecia.


Dupa o ploaie grea, intr-o noapte, in Bucuresti mirosea a munte.


Pe o banca din parcul din Pucioasa, un tip canta la chitara ceva din Alifantis. In jurul lui vreo 20 de pustani il ascultau. Doi il ajutau: unul ii tinea in fatza caietul cu versurile, altul lanterna. Acum vreo 20 de ani, vara, si noi faceam la fel.


Un sofer de autobuz, melancolic: Ei, domne, pe mine ma cunoaste lumea. Faceam curse de Buzau acum cativa ani. Azi conduce un autobuz intre Pucioasa si Targoviste.


Comentariile sportive de la meciurile de fotbal erau adevarate somnifere pentru mine. Vuvuzele de la campionatul asta mondial au stricat tot farmecul retetei.


Stupida si fortata poveste din filmul Dream e scrisa de acelasi autor al delicatului film Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring. Ce mult s-a schimbat Kim Ki-duk in 5 ani.


Doua persoane, cu traseul lor, cazare la cort, hrana de la supermarket, in Grecia, 10 zile: 600 de euro - anul trecut. Anul asta si-au propus sa iasa sub 500, ca e criza. Sunt inca pe drum.


Teleportarea cuantica s-a realizat la o distanta de 16 kilometri – cel mai mult de pana acum. Desi inca infinit prea departe de scenele din Star Trek, sunt convins ca in 20 de ani, lumea va arata cu totul altfel. Lumea virtuala a internetului, atat de uluitoare si promitatoare azi, va fi depasita.


Intr-o zi am lucrat la o scena din roman timp de 3 ore si am scris o pagina. Dupa aceea, a trebuit, obosit, sa ma culc. A doua zi am rescris scena, dezvoltata, in 2 ore, pe 4 pagini, apoi am citit cam jumatate din “Sa nu mori inainte de moarte” a lui Evgheni Evtusenko (buna carte, slab popularizata la noi)