Leapsa de la Serban Tomşa

"Pe cine ar alege nenea Iancu – sosit azi cumva de la Berlin – pentru a-l portretiza cu prioritate în comediile sale? Ce politician, analist, politruc, divă s.a. ar merita un rol principal în opera bardului (sic!) din Haimanale?"

Cred ca i-ar fi foarte greu lui Caragiale sa mai scoata azi umor din personajele de tipul celor care l-au facut celebru in ultima suta de ani. Azi stim aproape tot despre aproape toti. Or, umorul este tocmai sa mai descoperi ceva in plus fatza de ceea ce iti este deja foarte familiar. Cine vrea sa devina personaj are azi toata mass media la dispozitie. Orice cretin atras de putere sau celebritate poate sa apara oricand la o televiziune in direct si sa faca giumbuslucuri spre deliciul moderatorului care baleshte cu gandul la audienta. Balesc si telespectatorii care nu mai trebuie sa mearga la teatru ca pe vremea lui Caragiale sa vada piesa – totul e sub telecomanda si la comanda lor. Azi, actorul personajul, sursa de inspiratie si autorul se ingramadesc toate intr-un singur om (cu animalice instincte) care nu isi mai stie adevarata fata nici uitandu-se in oglinda.

Cu simtul lui dezvoltat al realitatii Caragiale ar descoperi ca din politica si lumea “artistica” greu se mai scoate umor de calitate. Totul e subrezit de prea mult folosire, e un circ mai mult tragic, care distreaza o natie pur si simplu indobitocita, fara ragaz sa se intoarca o clipa, critic, la rasul ei desantzat si animalic. Ar fi de ajuns nenea Iancu sa se uite la toate showurile care screm poante desalate si s-ar orienta spre altceva. Geniul sau ar gasi resursele in alte teritorii, neexplorate si nemascarite inca de mass media romaneasca. Nu imi permit sa ii dau eu sugestii, le-ar identifica singur , :) mai ales dupa ce ar trece repede peste putinele drumuri importante pe care literatura ultimului secol le-a trasat prin cultura romana.

Ce sa mai zic, nene Iancule, nici unul nu mai merita vreun rol principal azi - parerea mea! :) Sa nu scrii nimic despre ei, nici macar ca roluri secundare, ca se scriu singuri prost-scarbos-slinos. Uita-te la ei, la televizor si in ziare, si razi de ei. Da-i dracu’ in (auto-) fictiunea lor…