Ca un autor iresponsabil ce sunt

Ieri am scris mult, ca timp: de-a lungul zilei, s-au adunat vreo 4 ore. Ca text: foarte putin, revenind asupra unor bucati pe care le lasasem in urma tocmai pentru ca trecerea sa mi le "obiectiveze" cumva si asa sa le pot re-simti mai proaspete, mai tarziu.

Pe la 11 noaptea, pregatindu-ne de culcare, am citit cateva pagini lui Angi si Taniei. Le-a placut mult. Si, cel mai important, nu le-a plictisit deloc. E important asta cu neplictiseala pentru ca audienta mea avea varste si experiente diferite fata de literatura.

Am adormit linistit cu nuvelele lui Gogol in brate, scrise si traduse atat de frumos. Nu am mai patit ca in cazul Versetelor Satanice, cand pataniile sau eroii din Concertul... se amestecau cu ale lui Salman. In schimb, dimineata, dupa obisnuitele 6 ore de somn, m-am trezit distrus, parca nu dormisem deloc.

Visasem mult si, dovedit ulterior, obositor.

Fara sa retin detalii, visul se invartise obsesiv in jurul unor discutii purtate intre persoane fara chip, aflate langa patul in care se presupunea ca eu dormeam. Ele, persoanele, asa credeau, ca dorm, insa eu auzeam tot. In zori discutia mi se stersese complet din memorie, pastrand doar esenta: vorbeau despre mine, ce si cum sa imi faca dupa ce am sa ma trezesc. Acum, ca de asta si scriu aici - sa nu uit- :)), mi-am amintit ca vocile din vis erau exclusiv barbatesti, asa cum sunt majoritatea personajelor din roman. Femeile nu apar pana acum decat ca prezente fizice, erotizate mai mult sau mai putin, niste accesorii. Cu toate acestea, uneia cel putin, Miei, i-am dedicat un rol important, chiar maret :)), daca iau in calcul sfarsitul cartii, asa cum il gandesc acum.

Scriam aici ca prefer sa ma asez la laptop fara sa stiu unde ma duce povestirea, ca sa imi pastrez, ce dracu', si mie un dram de surpriza. De la o vreme insa, imi dau seama ca nu imi mai pot permite acest lux. Ma gandesc si cate o zi-doua inainte de a incheia o secventa. Apoi, la tastatura, urmeaza munca, pe bune, cu stilul, cu formularea. Dupa zile din astea, dorm greu si visez, ca ieri, ca personajele imi comunica una-alta, ca ma barfesc conspirativ sau ma protejeaza, dar eu uit tot, ca un autor iresponsabil ce sunt. :)