Cel mai frumos si uimitor vers


      Avea aproape 3 ani şi se juca în faţa televizorului, pe covor, înconjurată de jucării. Tatăl ei se uita, obosit, la un meci de fotbal – lucru care i se întâmpla foarte rar. Mama ei era în uşă, discutând cu un musafir care tocmai pleca, şi îşi privea odrasla cum vorbea jucăriilor nişte lucruri (aparent?) fără sens. La un moment dat copilul a spus ceva, bramburind în continuare ursuleţii şi păpuşile unele peste altele.
      Tatăl, adică eu, a rămas interzis. Am pus-o pe Tania să repete. În următoarea secundă, dupa şoc, am crezut că nu am auzit bine. Copilul, fără să-mi răspundă, nici măcar nu a întors capul spre mine, concentrată mai departe la joaca ei şi la dialogul imaginar cu grămada de jucării răspândite pe podea… Mama ei şi vecina au rămas şi ele surprinse. Toţi au rămas surprinşi. Toţi apropiaţii noştri cărora le-am povestit de atunci marea şi inexplicabila întâmplare au rămas surprinşi. Acum a venit şi rândul vostru să rămâneţi…
     O vreme am crezut că Tania ar fi auzit la televizor acele cuvinte, dar am renunţat repede la ideea că într-o emisiune de desene animate, aşa stupide cum erau şi sunt, vreun personaj ar fi putut spune “Dacă nu te-ai fi născut, ţi-ar fi fost dor de tine”.