Istoria Filozofiei Oculte - Alexandrian

SEXUL IN FILOZOFIA OCULTA


O carte extrem de utila, remarcabila as zice, prin multimea si ordonarea informatilor. O calatorie antropologica degajata prin mentalitatile mai mult sau mai putin ascunse, pornind din antichitate pana astazi. Daca veti fi avut cea mai mica indoiala pana acum ca omul e un dobitoc, un animal adica, odata cu aceasta istorie a filozofiei oculte, indoiala va disparea. Daca ati crezut ca animalul din om inseamna numai instinct, veti afla, cat de speculativa, parsiva, inteligenta, luminoasa, rea si scormonitoare este fiara care s-a autodenumit “fiinta umana”, singura dintre toate care stie ca o sa moara.

Redau mai jos cateva idei din zona sexualitatii, cea mereu atragatoare de interes.

Pentru gnostici, Sfantul Duh este o femei imateriala, sora si soata a lui Christos, iar sufletul o tanara inchisa in trupul barbatului. Doar secta naasenilor considera ca sufletul este androgin si, dupa moartea lui, numai partea masculina va continua sa existe. Daca Gnoza este orientata fundamental catre femeie, Cabala nu ii da femeii nici o sansa (asa cum, in unele triburi australiene, femeia este considerata fara suflet - Emile Durkheim: Formele elementare ale vietii religioase)

Orgiile antice nu se faceau de dragul impreunarilor animalice, ci, in cadrul Misterelor Eleusine de exemplu, coitul reprezenta “unirea Tatalui cu samanta Mamei pentru procrearea recoltei viitoare”. (Cum sa nu ii admiri pe greci? Cum sa nu te minunezi in fatza conducatorului care, in lumina sudului, i-a venit lui ideea sa rastoarne femei alese pe motiv de nevoi divine? - intrebarile mele)

Urmatoarea etapa a perversitatii a fost atinsa in etalarea dispretului fata de placerile trupesti. In grupul Nicolaitilor, refuzul placerilor, in favoarea iubirii de Dumnezeu, era demonstrat prin oferirea sotiei catre un partener ales la intamplare. Iar ei dadeau acestei prostituari gratuite un sens profund metafizic. Carpocratienii credeau ca sufletele erau obligate sa se reincarneze pana epuizau toate pasiunile materiei. Asa ca incercau intr-o viata toate depravarile posibile ca sa ajung mai repede aproape de Dumnezeu. (Nu e genial? - intrebarea mea)

Prin secolul 4 e.n., in Alexandria, intr-o societate de gnostici, eleganti si parfumati, barbati si femei se strangeau gloata la banchete unde beau si mancau fara limita. Apoi barbatul ii spunea sotiei: “Ridica-te si fa milostenie cu fratele”, grabindu-se dupa aceea sa ofere si el “milostenie” femeii de langa el printr-un act sexual, atitudine care devenea repede o orgie, unde samanta era mereu lasata pe afara. Caci asta era si ideea: sa nu procreeze, stopand astfel lantul nefericirii oamenilor pe pamant. Ca sa nu va ingretosez, nu voi aminti aici ce se intampla cand o femeie din asta, eleganta si parfrumata, ramanea insarcinata.

In sec 2 e.n, encratitii au decretat casatoria o inventie diabolica, pentru ca ideea sa se dezvolte doua secole mai tarziu intr-o dezlegare la desfrau, insa numai dupa 3 ani de asceza. Aici se afla, dupa autorul cartii, sursa erotismul crestin ezoteric.

In timp ce Da Vinci se gandea la probleme de hidraulică, geometrie, optică si teorie a artei (sfarsit de secol 15), iata ce credea un profesor de medicina la Padova: “In timpul coitului cel care isi inchipuie ceva face intr-adevar un fat asemenea cu ceea ce si-a inchipuit”

Jean Liebault, medic la jumatatea sec 16, ca sa “le faca mai gros si mai dens spiritul spermatic”, prescria barbatilor urmatoarele: sa bea lapte de femeie sau de oaie, sa manance limba de gasca, testicule de vulpe, penis de taur, uscat, pisat si amestecat cu un ou, soparla, “mai ales varful cozii”, sau sa-si dreaga bucatele cu sare de soparla”


Istoria filozofiei oculte, Ed. Humanitas, 2006, 412 pagini14 Responses to "Istoria Filozofiei Oculte - Alexandrian"

Adina says
14 octombrie 2010, 13:44

suna f interesant, eu citest acum istorie secreta a lumii, e si aia destul de revelatoare si de oculta :)

Liviu Drugă says
14 octombrie 2010, 18:32

Adina, e mai interesanta decat "suna", cum zici tu :) Iar daca acum citesti istoria secreta (cea groasa de la Nemira, banuiesc) sigur o sa iti placa si asta...

sper ca prin ianuarie sa ajung si eu la ist. secreta a lumii. asa o sa le si pot compara. :)

Adina says
15 octombrie 2010, 00:21

da, la aceea ma refer, mi-a lasat vecinul cheia apartamentului (don't think dirty :P), sa-i mai ud plantele cat e plecat prin tara, i-am umblat prin biblioteca si i-am sustras-o;)) vroiam mai demult sa mi-o cumpar, dar e cam scumpsoara, ma rog, merita nimic de zis...am dat un search si am vazut ca istoria filosofiei oculte se gaseste in mai toate bibliotecile asa ca maine dau o fuga...ocultism here i come merci :D

Liviu Drugă says
15 octombrie 2010, 16:54

si vei avea si mai mare grija la plante, dupa ce o sa citesti cam la cate tampenii le foloseau ocultistii :)

lolablau says
20 octombrie 2010, 18:24

dom'le nu va e frica sa cititi din astea? atrageti energii negative. :)

Liviu Drugă says
20 octombrie 2010, 18:35

lolablau, LOL In miljoc de energii negative inveti sa apreciezi energia pozitiva de acum, asa firava cum e ea. Toata cartea este un mare show al mentalitatilor de care azi radem de murim sau ne miram pana la epuizare, insa ma gandesc ca poate ele, conceptiile astea din trecut, au fost niste etape obligatorii ca sa ajungem aici.

...dar unde am ajuns? :))))

Nihilistull says
20 octombrie 2010, 23:17

Gigi traseu, gunoierul francofon, ce personaje, ce personaje...!!! Depanate prin filtrul amintirii, povestile astea te ating intr-un chip straniu, ti-e cu neputinta sa nu le simti reculul autenticitatii! Sa aiba in ele fortza marginalitatii sau "doar" amplitudinea autobiograficului? Oricum ar fi, simti limpede ca ele ating ( fara efort, direct, nemediat) acea zona "nemarturisita" a oricarei arte: viatza! Viatza pur si simplu!

Nihilistull says
20 octombrie 2010, 23:25

imi cer scuze, am postat comentariu putin mai sus...( asta, draga Liviu, ca sa vezi ca te citesc "imprastiat" -; )))

Liviu Drugă says
21 octombrie 2010, 09:36

Nihilistull, ma bucur ca ti-au placut personajele mele, in fapt niste oameni vii din trecutul meu, uneori foarte indepartat :(

Oricum le vei fi citit, "imprastiat" sau adunat, :)) esti mereu binevenit si asteptat aici.

Ai grija de tine! :)

Adina says
22 octombrie 2010, 01:51

m-am apucat de citit...ma simt...malefica :)) dupa portia de istorie secreta a lumii, filosofia oculta vine ca un desert
@ lolablau e antologica si deloc manipulatva...cred :))

Liviu Drugă says
22 octombrie 2010, 08:54

Adina, reusita retzeta desertului, nu? :))

Adina says
22 octombrie 2010, 18:04

aha...are nitica pudra narcotica pe deasupra ;))

Sihastru says
1 decembrie 2014, 14:34

Imi pare rau pentru necro.
Cand am citit Istoria filosofie oculte, mi s-a parut extraordinara.
Ulterior, cel mai probabil in Jurnalul lui Mircea Eliade, am gasit o remarca ce m-a pus pe ganduri. Eliade spune ca "Alexandrian" e un "nimeni" in domeniu iar multe din cele afirmate in carte sunt pur si simplu fantezisme. Evident, am sa il cred pe Eliade. :)

Liviu Drugă says
1 decembrie 2014, 18:38

Sihastru, nu pot sa il contrazic pe Eliade... :) Oricum ramane o carte interesanta, chiar daca partial eronata