Ce muzică îi plăcea lui James Joyce

James Joyce (împreună cu Ezra Pound) l-a considerat pe avangardistul George Antheil cel mai mare compozitor al acelor vremuri. Cei doi, Joyce si Pound, au dat aceasta “sentinţă” in 1920, când l-au şi întâlnit pe Antheil la Paris.

Lui Joyce plăcea foarte mult opera şi îl plasa pe Vicenzo Bellini pe primul loc intre preferinţe.

Creatia elveţianului Othmar Schoeck, "Lebendig Begraben" ("Îngropat de viu"), a ascultat-o întâmplător, dar aşa de impresionat a fost de notele lugubre ale piesei, încât a doua zi l-a şi căutat pe compozitor acasă, fără să-şi anunţe vizita. Cam aşa fac adevăraţii obsedaţi, nu?… :)

Deşi rar ascult o astfel de muzică, mai mult din curiozitate, recunosc că "Baletul Mecanic" al lui Antheil mi s-a părut foarte actuală şi destul de cool. Nici opera nu e rea... Să vă urez “audiţie plăcută” poate e puţin deplasat, :)) dar cred că e mai mult decât interesant să ştii în compania căror acorduri se simţea bine mintea marele scriitor James Joyce.


(găsiţi continuarea pe youtube)
4 Responses to "Ce muzică îi plăcea lui James Joyce"

karina says
8 octombrie 2010, 16:43

Lui Joyce i-a placut intradevar opera - mai ales Bellini - şi cântece de lăută elizabetană.Moştenirea lui Joyce continua să se faca resimţita în toată muzica secolului 20.

Liviu Drugă says
9 octombrie 2010, 16:45

asa este, si cantecele elizabetane, ca si lui Sting

Micawber says
10 octombrie 2010, 04:32

I-o fi placut Bellini in materie de opera, atata ca opera lui Joyce e plina de aluzii wagneriene care de care mai transparente :)

Liviu Drugă says
10 octombrie 2010, 21:30

Micawber, pana sa fi aflat eu despre preferintele lui Joyce in ale muzicii, cand l-am citit acum multi ani pe Ulysses, m-a uimit multimea de tonalitati diferite. Acum, cand stiu ce asculta cu placere, inteleg mai bine "nebunia" scriiturii lui.

Wagnerian? Normal. :)

Sunt convins ca tipul de muzica ascultat marcheaza esential creatia scriitorilor. Nu stiu cum influenteaza muzica artistii plastici, insa simt/presupun ca e un pic mai palida in cazul celor din urma.