Leapsa de la Serban Tomşa

"Pe cine ar alege nenea Iancu – sosit azi cumva de la Berlin – pentru a-l portretiza cu prioritate în comediile sale? Ce politician, analist, politruc, divă s.a. ar merita un rol principal în opera bardului (sic!) din Haimanale?"

Cred ca i-ar fi foarte greu lui Caragiale sa mai scoata azi umor din personajele de tipul celor care l-au facut celebru in ultima suta de ani. Azi stim aproape tot despre aproape toti. Or, umorul este tocmai sa mai descoperi ceva in plus fatza de ceea ce iti este deja foarte familiar. Cine vrea sa devina personaj are azi toata mass media la dispozitie. Orice cretin atras de putere sau celebritate poate sa apara oricand la o televiziune in direct si sa faca giumbuslucuri spre deliciul moderatorului care baleshte cu gandul la audienta. Balesc si telespectatorii care nu mai trebuie sa mearga la teatru ca pe vremea lui Caragiale sa vada piesa – totul e sub telecomanda si la comanda lor. Azi, actorul personajul, sursa de inspiratie si autorul se ingramadesc toate intr-un singur om (cu animalice instincte) care nu isi mai stie adevarata fata nici uitandu-se in oglinda.

Cu simtul lui dezvoltat al realitatii Caragiale ar descoperi ca din politica si lumea “artistica” greu se mai scoate umor de calitate. Totul e subrezit de prea mult folosire, e un circ mai mult tragic, care distreaza o natie pur si simplu indobitocita, fara ragaz sa se intoarca o clipa, critic, la rasul ei desantzat si animalic. Ar fi de ajuns nenea Iancu sa se uite la toate showurile care screm poante desalate si s-ar orienta spre altceva. Geniul sau ar gasi resursele in alte teritorii, neexplorate si nemascarite inca de mass media romaneasca. Nu imi permit sa ii dau eu sugestii, le-ar identifica singur , :) mai ales dupa ce ar trece repede peste putinele drumuri importante pe care literatura ultimului secol le-a trasat prin cultura romana.

Ce sa mai zic, nene Iancule, nici unul nu mai merita vreun rol principal azi - parerea mea! :) Sa nu scrii nimic despre ei, nici macar ca roluri secundare, ca se scriu singuri prost-scarbos-slinos. Uita-te la ei, la televizor si in ziare, si razi de ei. Da-i dracu’ in (auto-) fictiunea lor…

8 Responses to "Leapsa de la Serban Tomşa"

anaid says
29 martie 2010, 21:04

Domnule Druga, sincer ma asteptam chiar sa nominalizati, sunt intrucumva dezamagita nu de argumentele expuse mai sus , ci de faptul ca sunteti diplomat si evaziv. :) oare merita atat diplomatie sau ar trebui pusi pe tapet cu bune(nu contest ca n-ar avea si astfel de parti) cu rele cu comic si tragic.

Liviu Drugă says
30 martie 2010, 09:17

Li se acorda si asa prea multa atentie unor nulitati, de ce sa o mai fac si eu? Am cunoscut destul de bine aceasta lume, imbuibata de fals si dorinti de prea marire. Am hotarat sa fac abstractie de ea dupa ce, acum vreo 6 ani, la o intalnire "politica", m-am trezit in plina atmosfera caragialeasca. Prea mult jeg in spatele umorului tragic si al absurdului atat de gustat de multi dintre intelectuali.
Nici o nominalizare, nimic! :)) Cel mai mult ii ucide indiferenta la adresa lor. Prefera sa fie improscati cu noroi, dar sa li se auda numele.
Nici un nume, sa fie toti o apa si-un pamant. Macar aici, pe blogul asta mititel, sa isi recapete tzoparlanii locul de drept: cel din spatele scenei.
Sa cada deci cortina si nimeni sa nu le gaseasca numele pe afis.
Aplauze, zic doar pentru autor. Pentru autorul blogului asta, evident... :))))

mofturi says
30 martie 2010, 09:30

Liviule, ai dat-o cam anonima!

Liviu Drugă says
30 martie 2010, 09:34

@mofturi
Si ca semn ca NU-i iubesc,
Colea jos ma iscalesc :)))


(versuri populare si cvsi-urbane auzite in secolul trecut prin copilaria anonima a semnatarului)

Anonim

da, si eu astept de mult un nou caragiale. material e suficient. si nu doar politic.
a propos, ce-ar zice nenea iancu despre o stire de fapt divers de acum 2-3 luni care povestea cum o familie si-a pus averea de cateva mii de euro in niste cizme pe care apoi le-a aruncat la gunoi?

Liviu Drugă says
4 aprilie 2010, 10:53

@justblues Ei da, de asemenea perspective - "fresh"- il invit si eu pe nenea Iancu sa isi dea cu parerea creativa. Da, sa se inspire si din cazurile cu indivizi care isi uita masinile scumpe cu motorul pornit si care se vaita dupa aceea ca le-au fost furate etc...
Dar, cu toate astea,... sa nu dea nume! :))))

anaid says
7 aprilie 2010, 13:37

langa asta leapsa se cere un premiu care te asteapta la mine, usa e deschisa! http://anaidroana.wordpress.com/2010/04/07/premiul-primaverii/

Liviu Drugă says
8 aprilie 2010, 09:39

@anaid Am folosit usa deschisa -cum ziceai ca e-, am... citit :) premiul. Multumesc!