L'iceberg (2005)


L'iceberg
e o comedie, belgiana, de sorginte absurd-minimalista. Pe gustul meu, deci! :)

Subiectul: o femeie, dupa ce ramane blocata, o noapte intreaga, in camera frigorifica a unui restaurant, se “indragosteste” de gheaţă si de frig. Si, pentru ca cele doua pasiuni se regasesc intr-un singur loc, femeia (marcata vestimentar de roşul păcatului) pleacă in cautarea unui… iceberg. Odata intrata pe fagasul pasiunilor, femeia, mama a 2 copii, nu se mai poate opri: isi paraseste si caminul conjugal, indragostita de un marinar, surd si mut, :) care numai infatisare de “lup de mare” nu are. Sotul o urmareste pe “nebuna”, incercand sa o aduca pe calea cea… buna. Si, uite asa, dintr-o viata anosta, cuplul are parte subit de o aventura.

Inteligenta creativa a celor 3 realizatori-actori plaseaza povestea eroilor in chenarul unei alte povesti anuntata in deschiderea filmului: o ultima vorbitoare de limba inuktitut (nordul Americii de Nord) marturiseste camerei de filmat (gen Discovery) visurile ei de a se casatori si de a-l invata pe sot, apoi pe copil, limba ei nativa.

Cadrele sunt realizate cu multa migala, "curate", respectand nu doar o armonie geometrica, dar si una coregrafica, dupa cum veti vedea mai jos.

Dialoguri putine, esentiale, concise. Exemplu:

- Vreau un timbru?

- Unul frumos sau unul urat?

- Unul frumos.

P.S. In 2008, cei 3 regizori-scenaristi-actori (Dominique Abel Fiona Gordon Bruno Romy) scot “Rumba”, facut parca in graba, cu mai putina grija la detalii, lucru pe care l-am apreciat in L’iceberg.


7 Responses to "L'iceberg (2005)"

Anonim

a cistigat premiul publicului la fest anonimul in 2007 (cind am fost selectioner)...

ps motivul pt care nu apare numele meu este k mi se cere 'adresa url'; ceea ce nu am!

Liviu Drugă

Filmul mi-a placut foarte mult, insa, desi l-am mai recomandat pe ici pe colo, ai mei amici nu au apucat sa il vada ca sa am si reactiile lor.

Pacat ca urmatorul film al regizorilor,Rumba, e cam bulibashit, parca gandit si filmat intre doua aeroporrturi.

in 2006 a luat premiul de care zici, dupa cum apare pe siteul festivalului, dar tot e bine ca stiu cine e anonimul cu aceasta ocazie:)


Nu stiu ce sa zic cu setarea numelui si url-uri... Doar ca imi pare rau ca da batai de cap... :)

Liviu Drugă

@anonim: poti sa completezi doar rubrica "nume", daca te "pasioneaza", fara sa bagi nimic la url. Am incercat si eu acum si a mers...

als

in 2006? nici eu nu mai stiu...

ps sa vdm daca functioneaza :)

Liviu Drugă says
28 ianuarie 2010, 22:02

als: vreun al film in genul asta de umor? :)

als

incearca 'aaltra' (kervern/delepine), tot belgian

ps scuze, am cam iesit 'din virtual' in ult vreme...

Liviu Drugă says
15 februarie 2010, 09:27

als: l-am vazut. :) ei doi, mahmuri, in mare pana la gat este, pentru mine, una dintre cele mai memorabile scene de comedie...