Alice in den Städten / Alice in the cities (1974)

Palmasii holywoodieni ar fi facut o comedie hăhăită din intalnirea unei fetite de 9 ani cu un jurnalist sobru si singuratic. Neamtului Wim Wenders i-a iesit o drama de “compensatie”, in care eroii pornesc la drum (road movie) pentru a se completa reciproc.

Toleranta initiala dintre cei doi se transforma in final intr-o relatie calma si blanda de tip fiica-tata, trecand prin izbucniri nervoase si reprosuri obraznice. Pornesc la drum ca doi straini, fara sa isi zambeasca unul altuia, fara ca el sa aiba altceva decat un sentiment, penibil si strain, al datoriei fata de un copil de care trebuia sa aiba grija si pe care urma sa il livreze la destinatie ca pe un pachet.

Pentru Alice, cea cu parinti divortati, trecand dintr-un oras in altul insotita de mama ei, calatoria neasteptata alaturi de jurnalistul aflat in pana de inspiratie devine un prilej de bucurie ascunsa – are un tata, fie el si provizoriu, care o insoteste.

Fetita joaca excelent. Stapanire de sine, masca rece a trairilor – impecabile. Rigiditatea celor doi este acompaniata si completata perfect de imaginile urbane alienante, fara sa fie totusi agresive.
Regizorul s-a tinut departe de orice stridenta moralizatoare si i-a reusit.

Inadaptati fiecare in parte in lumea lui, cei doi ajung sa se adapteze unul altuia, intr-un ritm al povestirii lenes si parca dintr-o alta lume. In fond, Alice si Philip asta si fac, dintr-o adresa in alta, in cautarea bunicii ei, cei doi isi construiesc mica lor lume efemera, in ciuda diferentei de varsta.

Un film cald, de o simplitate regizorala care cere mult de la spectator. Ramane ca, in fatza lui, fiecare privitor sa (isi) dea cat poate... :)2 Responses to "Alice in den Städten / Alice in the cities (1974)"

als

ce mult mi-a placut filmul asta...
tot de wenders - incearca si 'lisbon story' (1994), alt preferat de-al meu; daca nu ai facut-o deja, o sa te indragostesti de lisabona ;)

Liviu Drugă says
28 ianuarie 2010, 22:05

in film voi ajunge zilele astea (10x de recomandare), in Lisabona nu stiu cand. :)