Unghiile: magie şi superstiţie la români

Manichiura este una dintre preocuparile majore ale insului traitor in mediul urban. Taranului, adancit cu mainile-n pamantul aspru sau cleios, ii vine a rade, hatru sau mirat, de ce doamnele si domnii de la oras dau bani grei ingrijitorilor de maini si unghii.
Materie prima
In ciuda acestei mirari, taranul a acordat de mult o grija speciala unghiilor. Dupa ce sunt taiate de-a lungul vietii, ele nu se arunca, ci se pastreaza pentru a fi aratate lui Sf. Petru. Acesta construieste din ele o trambita prin care cheama toate sufletele sau ridica un pod din ele.
Joi sau sambata
Doar in aceste zile trebuie taiate unghiile, acest lucru provocand plesnirea unui drac – lucru bun, la cat de multi par a salasui, bine-merci, printre noi :) In caz contrar, taietorul de unghii din alte zile devine uituc, are dureri de cap sau nu se va putea casatori. Nu pot sa explic exact, dar sunt sigur ca asa a si aparut moda unghiilor false. Fricoase din cale-afara de oprobriu comunitatii, fecioarele mai cochete si-au inventat acele penibile "proteze", permanent lungi, care sa mascheze pacatul retezarii unghiilor in alte zile.
Diavolul si Lumea Cealalta
Mortilor nu li se taie unghiile fiindca de ele se ajuta acestia sa urce la cer. De unde se poate trage usor concluzia ca, in aceasta viziune, drumul pana acolo nu e deloc floare la ureche, dar nici foarte greu, daca unghiile doar pot rezolva o asemenea obsesie de veacuri. Nici copiilor nu li se taie unghiile, pentru ca ei sa se poata apara impotriva diavolului. In unele zone ale Romaniei, la botez, unghiile noului nascut se pun in batista (dar nu imi mai amintesc ce se face mai departe cu ele).
Boala
In unghii sta si “esenta” bolii. Odata puse intr-o scorbura de copac, pacientul si-ar reveni, conform spuselor din batrani, mintenas. Mai parsiv-vrajitoreasca este partea in care, prin intermediul lor, boala dispare de la un om atacandu-l pe altul. Aici, recunoastem cu totii spiritul conciliant al romanilor, care, daca nu are o capra de omorat, gaseste el ceva cu unghiile macar sa faca :)
Mai sigur decat “6 din 49”
Taiate, unghiile unui geaman va pot duce la comori ascunse.
Bucatarie si O.R.L.
Desi pe cale de disparitie, pana nu de mult exista credinta ca unghia de la degetul mic, bine dezvoltata in lungime, putea tine loc de masura pentru sare, in bucatarie si in restaurantele mai fara pretentii, precum si de instrument pentru igiena urechii (cat mai) interne .
Arta la purtatoare
Mai nou, femeiushtile urbane au cazut in patima artei si isi picteaza cu mare elan unghiile de la maini si de la picioare. Plaja devine vara un adevarat salon de arta micro si kitschoasa. Se spune ca multele culori picasso-siene sucesc mintile barbatilor si, dintr-un orgoliu prost inteles, vor sa inlocuiasca manzgalelile dametelor cu niste pietricele de la un smeker Swarovski. Apoi, asa se spune, negreala adunata sub nu se mai vede de stralucirea lipita peste.
Poza-ilustratie: Nicolae Grigorescu, Fete lucrând la poartă, oil on canvas, Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti