Tratat despre banalitate, Nicolas GrimaldiO carte deşteaptă, pentru oameni inteligenţi

“…Cel ce sufera de foame ca de o nevoie ar accepta cu draga inima sa nu-i mai fie foame niciodata; gurmandul insa, care se bucura de foame ca de o dorinta, s-ar simti dimpotriva privat de placerea sa daca am pretinde sa-l scapam de foame.” Vezi romanii, care isi tineau galeti langa ei sa poata varsa, fortandu-se, imediat ce au mancat, ca apoi sa se lase din nou prada bucuriei gustului.  Sa fii mai tare in societate decat ceilalti este o dorinta, nicicum o nevoie. Cum ar veni, vrei sa castigi la blogfest, tu fiind aproape de zero barat, insa mori sa te vezi scris in primele locuri. Tu nu castigi, concret, nimic, dar dorinta ta iti e satisfacuta pentru ca, metaforic, esti in posesia acelui loc 1, 2, 3… etc. Titlul respectiv de premiant “iti umple constiinta, incat o aduce in pragul inconstientei” (pag. 89, citat din Malebranche).

Dupa aceea, intervine alta problema: cu cat te bucuri mai tare, cu atat intensitatea satisfactiei scade. Ce te faci? Mai vorbesti pe twitter, mai comentezi pe bloguri, dupa ce ai “bagat” la tine pe blog postari despre cat a fost jurizarea de corecta (mai ales cu tine). Dar apoi? Cazi in melancolie, asta e. Iti doresti aplauzele, satisfactia, dar lucrul nu mai e posibil, lumea merge mai departe si tu odata cu ea. Instinctiv, urand din toate celulele prezentul, care nu te mai satisface, te indrepti, visand, catre urmatorul blogfest, unde speri sa castigi iar. Asadar, umpli tot spatiul dintre prezent si viitor cu dorinta, cu asteptarea, cu imaginatia ta – cum o sa fie, ce o sa faci pana atunci. Nu mai traiesti in prezent, dorinta te impinge, cu tensiunea ei intrinseca, spre ce urmeaza sa vina, spre ceea ce anticipezi tu ca se va intampla. Dorinta, cucerirea viitorului, prin prisma imaginatiei, este asadar felul omului de a trai.

Astfel, individul se departeaza de moarte, asa crede el (si de asta sunt convins si eu). “Toti doresc sa se uneasca imediat in placere si sa-si simta viata implinindu-se in fericire […] dar, “asemanatori prin dorinta, vointa ii face pe toti sa nu mai semene” (pag. 93), ceea ce explica de ce unii sunt facuti sa castige, chiar daca nu stralucesc, in vreme ce altii, care au ceva in cap, lipsiti de vointa, se multumesc doar cu dorinta. Atentie, cartea lui nu se opreste doar la a relua teoria satisfactiei, ca principiu dominant, ordonator, al vietii, ci umbla pe carari abia intuite, luminate sau in bezna, cu  semnificatii si asociatii foarte misto.

Vulgarizand destul de mult cateva notiuni cheie ale viziunii lui Nicolas Grimaldi, va zic, dragii mei, ca este o carte care mi-a placut total, o carte unde se explica cursul istoriei si razboaile, pofta de joc si de sex ale omului, fuga de moarte, creatia artistica, politica si ideologiile ei, religiile si biserica, intr-o maniera fascinanta si unitara. Nu e o carte usoara dar nici data dracului de dificila. Nu va chinuiti sa intelegeti la micron metaforele de la inceput, dupa prima treime totul se lumineaza, treptat.

P.S. Felicitari tuturor castigatorilor roblogfest 2009, care si-au meritat titlul! :)

(bolduirea celor 2 cuvinte, din primul paragraf, imi apartine)

Tratat despre banalitate, Nicolas Grimaldi. Nemira (2006)