Mai sunt stele pe cer?

Oraşelul Tekapo, din Noua Zeelandă, protejează lumina stelelor, în urma deciziei autorităţilor locale. De aceea, becurile de pe stradă vor avea deasupra un fel de scut de protecţie, astfel ca lumina să nu se mai ducă în sus. Cei 830 (!!!!) de locuitori atrag atenţia asupra poluării cu lumină, de care lumea civilizată este plină astăzi. Se pare deja că astro-turiştii au dat fuga în orăşel să vadă iar cerul. 

Ştirea asta mi-a amintit cât de frumos se văd stelele în Delta Dunării, cum stăteam şi mă uitam, tâmpit, la o minunăţie la care Bucureştiul mă împiedică să mai ajung.  

1. Aici e şi un paradox: deşi fără sclipirea fascinantă a stelelor, în Bucureştiul prea puternic luminat în unele locuri, rişti, oricând, în alte locuri, să îţi faci zob maşina sau să îţi rupi un picior într-o groapă, camuflată în bezna urbană a acestei localităţi europene. 

2. Poate că aici ar mai fi şi o idee de astro-turism, cuplat cu cel balnear, pe care Ministerul Turismului să îl propună.

3. Şi fără cerul înstelat, de unde romantism? Iar acolo unde nu e romantism, nu-i nici sensibilitate. Şi dacă din asta nu avem, mai rămân meandrele concretului. Adică munca de robot şi împrumuturile/datoriile la bănci (iată cum nevederea stelelor se dovedeşte o altă cauză a Crizei!)   :))

4. Ştie cineva cât e un bilet, doar dus, până în Noua Zeelandă?