Testul pentru Canada


Nelu, 25 de ani, e electrician la o mare fabrică din Marele Oraş. Acum 6 luni a avut o lucrare într-un club faimos. Era prima dată când Nelu intra într-un asemena club. “Deci aşa arată viaţa de noapte”. Toata ziua lucrase la cablurile alea şi se tot gândise cum să vină şi el într-o seară să vadă lumea din club. Totul era foarte scump pentru el şi nici haine nu avea pentru aşa ceva. 

Se angajase vânzător de noapte, în afară de sâmbătă, la un chioşc de cartier. E obositor, dar el e mulţumit. În 6 luni, Nelu a strâns bani pentru hainele negre... Arătau exact cum văzuse el la televizor. Îşi ţine costumul, cămaşa, pantofii negri, parfumul şi gelul de păr la bunica lui care nu prea înţelege de ce face el asta. Părinţii ştiu că băiatul lor se duce sâmbătă seara la discotecă, în cartier. 

Lui Nelu, bărbat frumos, îi stă bine în negru. În săgeţile de lumină lăptoasă, tânărul aruncă, pe furiş, femeilor sexy câte o privire hămesită de curiozitate. Stă într-un colţ şi soarbe câte o picătură din paharul care îl costă cât ciubucul lui de la chioşc pe 10 zile. Îşi cumpără şi ţigări scumpe, dar un pachet îl ţine o săptămână. Greu s-a obişnuit să vadă şi prin ochelarii negri, pe care trebuie să îi poarte ca toţi şmecherii cu muşchii întinşi pe sub tricouri. Acasă, face abdomene în fiecare seară cu picioarele prinse sub calorifer. 

Nelu nu ar putea să se ducă în alt club: ăsta e locul lui. A încercat o singură dată să intre în altă parte, dar s-a făcut că şi-a uitat ceva, căutându-se prin buzunarele goale şi s-a dus direct la bunica supărat pe timiditatea lui. După această întâmplare, în următoarea săptămână şi-a permis 2 pahare de whiskey.      

În “clubul lui Nelu”, vin multe vedete. Multe privesc în direcţia lui, iar unele încearcă să afle cine este tânărul cool şi misterios mereu aşezat în acelaşi colţ. Barmanii răspund tuturor că îl cheamă Johnny şi are o fabrică de circuite integrate.           

Într-o seară, o blonda sexy-tupeistă, cu părul prins in coadă de iepuşoară nedresată, îl întreabă dacă nu vrea să bea ceva alături de ea. “Ce bine, cu ochelarii ăştia negri”, îşi spune el şi înghite în sec. Îşi aprinde o ţigară apoi Nelu, ca să mai câştige timp. Cu mişcări leneşe, de mare macho, îi răspunde :
-  Niciodată, seara, cu blondele cu părul lung.           

Iepuşoarei bulversate îi trebuie 5 secunde să înţeleagă refuzul. Îşi întoarce brusc focosa poponeaţa spre el şi se îndreaptă spre locul de unde venise. 

Nelu are o părere şi mai bună despre el şi un nod mare în gât. De acum, “domnul Johnny” se simte în stare să accepte, întâi pe mail, cererea în căsătorie a blondei de 61 de ani. Blonda locuieşte în Canada şi are părul scurt. Scurt si rar.

Criza americană în fotografii


Aici, într-un concurs organizat de World Press Photo şi publicate de Time. Fotografia de mai jos a primit premiul pentru cea mai bună fotografie a anului 2008. Nu este o secvenţă dintr-un film. Poliţistul, aflat într-o casă abandonată ca urmare crizei din SUA, se apără de potenţialii intruşi/criminali (la rândul lor, fără locuinţă) care ocupă, ilegal, aceste spaţii, devenite libere peste noapte (Noaptea Crizei). 

P.S. Concurs fără premii:
Întrebare: Ce ar face un poliţist român, dacă ar fi trimis într-o asemenea misiune?
Răspuns: Nu s-ar duce!  :))