Order of The Illuminati - Agent Steel (album rock, 2003)


M-am întors la metale grele. Aşa mi s-a pus pata, dupa perioada de jazz. Prima trupa - Agent Steel. Putere de metale clasice, gen Maiden, Judas Priest, Overkill, Testament. Câteva pasaje de chitară sunt Metallica din Master... Nu îi mai ascultasem pe americanii ăştia până acum şi am fost surprins de felul în care au amestescat muzicalitatea cu amploarea. Fără aglomerări inutile de instrumente, fără solouri aberante, care uită de unde au plecat şi unde vor să ajungă.  Vocea: foarte aproape de a lui Bruce Dickinson (Iron Maiden), ca tonalitate, dar şi disponibilităţi. Daca nu stiaţi albumul (sau trupa), aruncaţi un ochi pe net şi apoi o ureche, chiar două, în trashul din "Order of The Illuminati". Preferatele mele: Forevere Black şi Dead Eyes.

Edukators (Germany - 2004)Edukators e un film bunicel, cel puţin din 2 perspective. 

Una este felul în care edukatorii - 2 băieţi şi o fată - aleg să îşi exprime revolta: schimbă locul mobilierului din casele prea-bogaţilor nemţi, filmul fiind produs în Germania. Modificarea, fără furt, pătrunderea în intimitatea universului lor le declanşează "barosanilor" sentimentul de vulnerabilitate. Indiferenţi la sistemul de alarmă, intruşii "revoluţionari" pot, aşadar, intra să îşi lase mesajul-sentinţă. 

A al doilea motiv pentru care merită să te opreşti lângă el e punerea faţă în faţă a două vârste şi a două statute sociale diferite, cu toate idealurile, teoriile, deziluziile şi ideologiile lor. Cei trei tineri rebeli răpesc un bogat. Bogatul se arată a fi fost şi el un mare rebel la vremea lui, însă banul, ochiul dracului, i-a pervertit toate idealurile. Haida-de!!! :))
Şi de aici începe o discuţie, cam lungă şi sălcie, între binele tinerilor săraci şi răul vărstincului bogat. La început, fiecare o ţine pe a lui. După aceea, par a se împăca, vine, ca o mască, sindromul Stockholm... şi totul se diluează spre un final, care dă dreptate mai mult bogatului: viaţa te schimbă. Nu agreez mesajul regizorului, tezismul lui, însă l-am văzut pusă în practică de prea multe ori ca să îl  resping radical.

Ar mai fi de amintit triunghiul amoros, ivit între cei 3 tineri, dar deloc impresionante energiile degajate să ţină conflictul lor la suprafaţă. Viaţa, în acest caz, merge înainte, în numele vechii prietenii masculine. 

"Edukators" a luat premii, e deosebit măcar pentru obiectele amestecate prin casă, dar parcă demonstraţia, în ansamblu, nu convinge. Eu zic, totuşi, că este peste medie, deci merită încercat.