Românii, un popor de oameni muncitori?

Gheorghe se află pe locul 4 între cele mai răspândite prenume de români, după Ion, Nicolae şi Vasile. Sursa lui o găsim la greci şi e atestată încă de pe vremea lui Platon - Georgios. Grecescul "georgos" înseamnă "lucrător al pământului, ţăran" = ge (pământ) + ergon (muncă).


- Cum te cheamă?
- Gheorghe, adică muncesc pământul de mi se rupe sufletul, zicea românul abia târându-şi picioarele prin lanul năpădit de ierburi. Din cauza asta le şi dădea foc, "strategic", în calea turcilor, că erau pline de buruieni.

- Ce e ţolu' ăla dă pă tine, moşule?
- Harmani, mânca-ţi-aş, adică dau p-afară dă parai, bă, abia se aude vocea românului de sub ghiorăitul strident de maţe a lu' "Maţe fripte" din Primăverii. De-aia şi dau difuzoarele la maxim în maşini, să le acopere cacofonia din stomac.

Muncitori? Mai mult nu. Aberant de mândri, bolnavi de PR? Excesiv de da.

Vorba lui Eminescu: "după vorbă, după port".

Slumdog Millionaire (2008)
E OK. 

Plin de clişee, aşa cum s-a tot comentat, dar povestea se leagă bine. Înainte-înapoi prin viaţa lui Jamal, explicând privitorului de unde băiatul ăsta sărac, crescut în mizeria suburbiilor indiene, ştie răspunsurile la concursul „Vrei să fii milionar?”. 

Filmul trece prin toate locurile comune genului: căutarea iubirii peste ani şi spaţiu, lupta pentru supravieţuire într-un mediu corupt, gangsteri şi crime, dragostea de frate, depăşirea condiţiei, soarta ca factor determinant, trădări şi sacrificii, binele învinge răul, copii maturizaţi prea devreme, poliţistul bun etc. Interesant este felul în care scenariul (bazat pe o carte) ţese toate aceste motive într-un basm contemporan, care, ca orice basm, nu surprinde prin conţinut (cu o excepţie in acest caz - revin la ea), ci prin felul în care e spus.

Jamal ştie pentru că are memoria propriei vieţi (lucru delooc uşor), el nu a uitat nimic, fiecare detaliu apărut în momente hotărâtoare din istoria lui, încărcată şi sălbatică aproape, îi revine în minte şi îi aduce bani. În spatele fiecărei întrebări de la concurs se află o întâmplare care l-a marcat. El nu are cultură, nu a avut când să o dobândească, dar a trăit prin toate domeniile afişate de calculatorul concursului. Jamal e pur şi simplu norocos, după ce viaţa lui a fost plină de ghinioane. Pentru el chiar e valabilă zicala „nimic nu se pierde, totul se transformă”. Excepţia de care vorbeam mai sus: acest looser, Jamal, excelent ales pentru rol, se duce la televiziune pentru ca astfel să fie descoperit de iubita sa.

Găselniţa cu jocul „Vrei să fii milionar?” face uşor memorabil filmul când va fi, peste timp, de povestit la un pahar de cico* la întâlnirile de grup prin cafenelele aflte lângă vreo televiziune cu rating mai mare sau mai mic (la câte televiziuni avem, şanse multe că locul să fie lângă ele).

Aş mai remarca un singur lucru, înainte de a încheia: Jamal dovedeşte, până la urmă, că şuturile în cur luate de la viaţă nu au fost degeaba. Secvenţa poate trece neobservată, de aceea vă zic de pe acum că puştiul îşi mai face rost de un duşman chiar pe ultima sută de metri (pe care îl dovedeşte). Ce vreţi? Viaţa-i grea...  J

Culmea, cel care emană o concluzie de bun simţ este un... poliţist. Devenit între timp amabil, după ce i-a aranjat înainte nişte electroşocuri concurentului suspectat că a trişat, organul observă că totul „este verosimil, într-un fel straniu”

Am uitat: copiii din prima parte sunt geniali; iar regizorul Danny Boyle scoatea în '96 filmul-cult "Trainspotting".

 

Cico* - băutură românească răcoritorare până în 1990. După Revolutie, românii peste 30 de ani folosesc cuvântul ca noţiune generică pentru băutura fără alcool consumată la întâlniri fără miză mare.

----------------------------------------------------------------------------------

                      

Pentru iubitorii de detalii. Cine a fost Frederick William Stevens, numele de pe zidul de care se rezeamă Jamal în această scenă? Este inginerul englez (1847 -1900) care a costruit gara din capitala Mumbai (fostă Bombay). Gara, numită Chhatrapati Shivaji Terminus, este poate cel mai fotografiat obiectiv din India, după Taj Mahal.