13 Tzameti (2006)


Regia: Gela Babluani

Intamplator, un tanar emigrant ajunge sa participe la un joc ilegal, un fel de ruleta ruseasca, putin mai complex. Cel care castiga, din cei 13 jucatori, pe care se pariau sume imense, de ordinul milioanelor de euro, pleca acasa cu aproape 900.000 de euro. Tanarul (interpretat de fratele mai mic al regizorului) castiga si reuseste in acest fel sa isi ajute familia saraca. Scapa si de acuzatiile politiei, fara insa sa scape el insusi cu viatza. O idee excelenta, care, povestita pe scurt, ar determina multa lume sa caute filmul. Daca spun ca e alb-negru, frantuzesc si a castigat premii semnificative, numarul doritorilor sa il vada ar fi si mai mare. 
Totusi...
Subiectul cere tensiune, ok, dar i s-a dat prea multa. Accentuarea momentelor de suspans imi aducea aminte mereu ca ma uit la un film - lucru care nu imi place deloc  :) Aproape ca simti cum actorii asteapta regizorul sa strige "cut" din spatele camerei. Simbolurile ti se "scot pe nas" in mod repetat si suparator. Un subiect netratat pe masura. Pacat! Poate il ataca altcineva, mai cu vana si cu realism. 

Nu te plictisesti cu 13 Tzameti, dar nici nu castigi prea multe. Cu toate acestea, Gela Babluani, fiu de regizor georgian, mai are sansa sa faca o cariera remarcabila - la momentul lansarii filmului avea 26 de ani. 

(Tzameti inseamna in limba georgina "treisprezece".)

To kill A King (2003)


Un film istoric - bine facut - despre unul dintre cele mai importante momente ale istoriei europene: republica lui Cromwell. Pentru cine nu stie despre unica perioada republicana din istoria monarhista a Marii Britanii, filmul este o lectie buna. Pentru cine nu e innebunit dupa istorie, filmul poate fi evitat fara mari pierderi. Actorii si atmosfera epocii sunt credibile, insa asta e tot! Ok, ar mai fi actorul Tim Roth (Oliver Cromwell), al carui joc impresioneaza, spre deosebire de Dougray Scott (General Fairfax), care e foarte  sters.