The Graduate (1967)Prima parte, interesantă, controversată. A doua, o dulcegărie de tip romance, care distruge toată starea incitantă instalată la început. 

Tânărul absolvent de 20 de ani (Dustin Hoffman) are o aventură cu o femeie din anturajul vechilor prieteni de familie ai părinţilor lui. Doamna Robinson (Anne Bancroft) are zvâc şi strategie bărbăteşti de  vânare sexuală şi, din singurătate pare-se, se oferă (sic!) inocentului. Prospătura virgină refuză atacul doamnei, într-o primă fază. Dar, decât nimic, mai bine o frumuseţe pe cale de dispariţie. Ea se mulţumeşte doar cu raporturile sexuale din hotel, el ar vrea să se raporteze şi la altceva decât tăvăleala, unde funcţiona pe post de maşină cu dotare erectilă. Disputa dintre cei doi este şi dramatică, şi comică, după ce amândoi îşi acceptă rolurile unul faţă de celălalt, dar şi faţă de societatea de care se ascund.

După ce apare fiica doamnei Robinson, filmul cade în penibil, din punctul meu de vedere. Până aici, îl vedem pe Ben cuprins de îndoieli, panicat (de unde şi comedia), curajos dar şi fericit de pleaşca dezmăţată care îi căzu pe cap. După asta, Ben (Dustin), imediat după prima întâlnire cu tînăra Elaine Robinson, se îndrăgosteşte de ea. Ca şi cum experienţa avută cu mama tipei nu l-a maturizat deloc. Acţiunea filmului, deşi se complică, se reduce la o schemă tipic americănească, în care nici Dustin Hoffman nu mai are mare lucru de jucat.

Pentru prima parte, recomand fierbinte The Graduate. Dacă n-aveţi nerv pentru partea a 2-a, când apare tinerica, închideţi şi intraţi să vedeţi ce mai e nou pe blogul ăsta. :-)

Trei dintre multele curiozităţi legate de film:
1. în 2007, the American Film Institute a cotat creaţia pe locul 17, într-un clasament al celor mai bune filme din toate timpurile
2. Replica "Mrs. Robinson, you're trying to seduce me. Aren't you?" e pe locul 5 în topul celor mai bune 100 de replici de film.
3. În film apare pentru prima dată compoziţia, fără versuri, "Mrs. Robinson" făcută mega hit un an mai târziu, de Simon and Garfunkel. Piesa se numea iniţial "Mrs. Roosvelt" şi era despre Eleanor Roosevelt.

0 Responses to "The Graduate (1967)"