SEXY-CITITOAREA

[Dedic acest post tuturor admiratoarelor mele, care m-au considerat vreodată misogin :) ]

“Femeile citesc mult, poate chiar prea mult, cel puţin din punctul de vedere al bărbaţilor. Ar fi hazardat să spunem că ele citesc mai mult decît bărbaţii, dar iată că într-o altă carte-album dedicată lecturii: Célébration de la lecture (2005, Bruxelles) mai mult de două treimi din tablourile reproduse înfăţişează femei citind. Femei tinere, mature, bătrîne, surprinse în zeci de ipostaze cotidiene sau exotice, declină într-o tulburătoare diversitate această formă de fericire şi de plăcere, care este lectura. Să fie doar o întîmplare că subiectul ‘femeie citind’ a atras atît de insistent şi atenţia pictorilor, oricum mult mai des decît “bărbat citind’?” (text din Dilemateca, nr.31 dec 2008, preluat de pe http://rotundu.wordpress.com)

După fragmentul ăsta, m-am dus pe google şi am dat căutare "woman reading", pe imagini. Mai jos se află rezultatul căutării. Dacă veţi căuta "man reading, o să găsiţi nişte caterinci de mai mare dragul.
Ce concluzie îmi permit să trag eu de aici: până la eliberarea femeii de sub jugul autoritar şi nesimţi al bărbaţilor - vajnici razbonici şi vânători iscusiţi - femeile rar se băgau la citit. De aceea, pictorii vremilor trecute, cum vedeau că o mândră dădea bine în cadru cu cartea în mână, cum o şi puneau în ramă. Deh, lucru rar, lucru scump. În plus, le şi aşezau în nişte posturi sexy că să îmbine utilul cu plăcutul. Pictor-pictor, dar bărbatul e pe sex.
Azi, mai ales după 2000, româncele noastre, picate în bot după "De ce iubim femeile", citesc cu sârg mai ales în mijloacele de transport în comun (vorbim deci de persoane fără dare prea mare de mână). Aici au descoperit că statul la semaforul, stricat de 2 stropi de ploaie, poate fi aducător de satisfacţii intelectuale. Asta nu înseamnă că ele îşi refuză celelalate satisfacţii, să nu mă înţelegeţi greşit, dar ar fi o idee să se compare ce s-a întâmplat în recenta istorie a ţărilor civilizate când a crescut numărul de cărţi vândute. S-au pornit divorţurile mai tare? Au intrat mai multe femei în politică? S-au născut mai mulţi prunci din femei nemăritate? Au venit mai mulţi turişti în ţara cu pricina? Dacă are cineva idee de aşa un studiu este rugat să dea un semn...
Întorcându-mă la picturi. Comparaţi-le cu imaginile contemporane având acelaşi subiect. Sunt astea ale noastre mai atrăgătoare? Dau ele vorba de cât minte se află în spatele ochilor de cititoare?


Woman reading - Jean-Baptiste Camille Corot (1796-1875)Woman Reading - Pierre Auguste Renoir (1841-1919)

The Reader - Jean-Honore Fragonard (1732 -1806)


Girl Reading - Charles Edward Perugini (1839-1918)
Woman with book - Pablo Picasso (1881-1973)

0 Responses to "SEXY-CITITOAREA"