...Si boii vorbesc

Boul nu vrea sa intre in arca lui Noe odata cu celelalte animale, deoarece stia ca e in stare sa inoate cele 40 de zile, cat a tinut potopul. Din pacate pentru el, la sfarsitul inundatiei, niste pasari i se aseaza pe coarne si animalul se scufunda, ca un veritabil bou. In varianta boului bland, acesta e prezent la nasterea lui Isus, pe care il incalzeste cu suflarea, fara sa atinga cu botul fanul in care urma sa fie asezat pruncul. 

O data pe an, de sfantul Vasile, boul poate vorbi. Daca va aflati cu totul intamplator printr-un grajd in acea zi, puteti auzi despre ce vorbesc boii. Daca nu ajungeti in grajd, astazi e nevoie doar sa faceti uz de telecomada si intelepciunea unor boi de rasa, se revarsa in casele dumneavoastra. Si asta se poate intampla in orice zi.

Pe 24 iunie, de Sanziene, boul joaca rolul, tineti-va bine, de Zeu Fertilizator al Universului. E acceptat asa, fara accesoriile masculine, pentru ca un taur ar fi mult mai greu de convins sa fie acoperit cu o patura si imodobit cu flori, panglici, clopotei. Un grup de juni merge cu acest bou din casa in casa, mai ales unde sunt fete de maritat. Tinerii petrec o noapte intreaga in padure, delectandu-si creierii infierbantati cu discutii pe teme erotice. In acest timp, fostul taur are parte de un tratament de vedeta: spalat si bine hranit, tzesalat, nemuncit si bine pazit. In unele sate, baietii se mascheaza dimineata. Unul dintre ei devine “Curva”, personaj pe care ceilalti, numiti Draci, il trantesc la pamant imitand actul sexual si orgiile dionisiace. Astfel, alaiul este acompaniat prin sat de un imens tambalau, pentru ca, simbolic, zeul-bou fecundeaza prin acest ritual mediul incojurator.

In anumite cercuri neacademice din Romania, mediul inconjurator din ritul abia descris a fost comparat cu electoratul din secolele 20 si 21. Evident ca analiza include nu doar rolul boului, ci si dansul curtenitor si orgiastic al baietilor smekeri in jurul electoratului, aceasta eterna si fascinanta fata mare a Romaniei contemporane.  

0 Responses to "...Si boii vorbesc"