Posedarea fizica, la Soljenitin

In "Arhipelagul Gulag" (vol. 3) Soljenitin (editura Univers, colectiile Cotidianului) isi aminteste de un citat din "Tratatul de dragoste" al unui condamnat pe care il cunoaste in lagar:
"Posedarea, nepregatita prin evolutie organica a sentimentului, nu aduce bucurie, ci rusine, repulsie. Barbatii secolului nostru, care isi cheltuiesc intreaga energie pentru realizare de castiguri, pentru serviciu, pentru putere, au pierdut gena iubirii supreme. Dimpotriva, pentru infailibilul instinct feminim, posedarea constituie doar treapta dintai a adevaratei apropieri.  Numai dupa ea, femeia incepe sa ii spuna "tu". Chiar o femeie care s-a daruit intamplator simte un flux de tandrete recunoscatoare."
Pe pagina alaturata, e redata urmatoarea amintire:
"Prietenii lui (...) rad de el ca intr-un lagar ITL din Nord, o romanca accesibila tuturor i s-a oferit, dar el n-a priceput si i-a scris niste sonete. Cand te uiti la mutrisoara lui neprihanita, nu poti sa nu crezi povestea aceea. Blestemul virginitatii tineresti, care acum trebui tarata prin lagare."

0 Responses to "Posedarea fizica, la Soljenitin"