My Summer of Love, un film SI cu lesbiene
Mona (Natalie Press), descoperita dupa indelungi cautari ale regizorului, se imprieteneste cu Tamsin (Emily Blunt), dupa o intalnire intamplatoare. Tinerele se arunca una in bratele ceilalte (si la propriu, si la figurat) din disperare fatza de vietile plictisitoare pe care le duc. Sunt la varsta la care oamenii normali cauta cu cea mai mare febrilitate ACEL CEVA care sa li se potriveasca cel mai bine. Ce are una nu are cealalta. Din medii diferite, cu pregatiri diferite, la inceput, fiecare devine obiectul de studiu al celeilalte. Linia de demarcatie e clara inca de la prima intalnire. Una vine pe cal, alta sta in iarba, dupa ce a ajuns acolo pe o motoreta fara motor. 

Sa reduci filmul la subiectul lesbi ar fi o idiotenie marinimoasa. Scenele "fizice" dintre ele exista, fara sa lase urme evindente in impresia finala. Le lipseste chiar aceasta patima dintre ele. Sau, mai corect spus, nu este subliniata cu precadere aceasta descoperire a lor. Partidele dintre Mona si Tamsin se aseamana mai degraba cu tenisul (vezi si terenul de tenis, ca simbol al relatiei lor) si au loc la nivel psihologic. Fortzele dintre partenere este evident, insa meciul trebuie dus terminat, pentru ca, din dragoste, cea mai slaba vrea sa mearga pana la capat - si o si declara! O fraiera! "Fraiera" se vede de la inceput - urmariti culorile in care regizorul le imbraca pe cele doua. Vedeti in a cui privire recunoasteti curiozitatea si teama de necunoscut a personajului din "The Fifth Element". Sau care este cel mai adesea in apropierea simbolurilor falice pe care le domina cu subtilitate.

Dupa ce devin un cuplu, cand fiecare si-a insusit puterea celeilalte dar si responsabilitatea fata de ea, contrariile, acum gata unite, interactioneaza, chiar agresiv, cu ceilalti. 

In paralel cu dezvoltarea relatiei lor, se petrece convertirea la blandetze religioasa a fratelui Monei. Si drama lui e serioasa (cu mici accente penibile care dau in comic retzinut), dar, comparativ cu devenirea fetelor, e destul de palida. Cu toate acestea, el devine pretext al urmatorului dialog intre fete:
- Are prietena?
- De parca ar avea timp de asa ceva, e prea ocupat cu Dumnezeu. Viata cu dumnezeu e tipica, un orgasm etern. De cand te nasti si pana mori.

Una dintre fete, parafrazand citatul, vrea de la cealalta o viatza la fel de profunda si (cat se poate de) eterna. Orgasmul prieteniei insa moare destul de repede si surprinzator la finalul aventurii lor de-o vara.

Filmul curge in imagini relaxante, pastrand ritmul lent dar dens povestii. 

Pelicula este inspirata de cartea cu acelasi titlul, semnata de Helen Cross. 

Vizionare placuta, in special sambata, dupa amiza!!!

Tipologiile de aici, mai categoric delimitate si mai spectaculos dar uimitor de apropiate, se regasesc si in romanul "Antichrista" - Amelie Nothomb.

0 Responses to "My Summer of Love, un film SI cu lesbiene"