Enciclopedia lucrurilor care ma sacaie zilnic – mic tratat pentru intelectualii agasati


Hannes Stein scrie despre lucrurile zilnice si trecatoare, despre lucrurile pe care nu le bagi in seama sau la care nu mai ai timp sa te gandesti. Intra prin civilizatia si cultura lumii sa isi aduca argumente relaxate in sprijinul afirmatiilor sale despre maruntele sau fundamentalele evenimente ale lumii contemporane. Descrie concentrat si cu un deosebit simt al realitatii. In fapt, poate ca asta este cea mai mare calitate a cartii: o aplecare pe sub realitate si aruncarea de priviri asupra felului in care ea isi tzese firele acolo jos. Cand se apleaca o face constient. Majoritatea se apleaca rapusi de oboseala si sictir, asa ca nu mai au nici o sansa sa mai descopere ceva. Autorul neamt nu ajunge pana la finetzea si umorul lui Eco din Pliculetele Minervei, dar reuseste sa scrie o carte, care recompenseaza efortul lecturii intr-o proportie de peste 60%. Efort, vorba vine, pentru ca se citeste usor. Mai complicat e, si efortul devine cumva inutil, cand Hannes Stein ataca, uneori, realitati straine cititorului roman, dar problematice, bag seama, in tara lui. Alteori, intra pe teritoriul locului comun, adica vede ceva cam in acelasi fel in care ai vazut si tu, fara sa salveze abordarea prin stil. Dedica spatii reduse diverselor subiecte, anume parca sa nu debusoleze si mai mult cititorul contemporan si asa buimacit de viteza evenimentelor din jur.  Mai extins se infatziseaza in eseurile sale: despre ura,  razbunare, invidie, fericire, dragoste. 

In textul dedicat “Prezentului” zice asa: “Partea cea mai ridicola a prezentului este ca nu exista. Ceea ce tocmai se petrece intra imediat in sfera trecutului, si nici un muritor nu a putut vreodata sa recupereze ceva. […] Fericirea nu poate fi conjugata decat la imperfect: niciodata nu este, ci doar era. (De aceea, perechilor in varsta, pe calea ultimei despartiri, le face atata placere sa evoce povesti de genul mai-stii-tu-cand cu atata fioroasa placere”

Enciclopedia lucrurilor care ma sacaie zilnic – mic tratat pentru intelectualii agasati. Hannes Stein. Editura Nemira, 2007

 

0 Responses to "Enciclopedia lucrurilor care ma sacaie zilnic – mic tratat pentru intelectualii agasati"